Wiebes voor vier op een rij?

Wiebes voor vier op een rij?

Road  26/03/2024

Terneuzen en Schoten maken zich op voor een nieuwe editie van de Scheldeprijs op 3 april. Bij de vrouwen is het uitkijken naar Lorena Wiebes, die de eerste drie edities wist te winnen. Op de voorlopige deelnemerslijst bij de mannen staan de namen van onder andere Merlier, Démare, Groenewegen en Thijssen.

Op woensdag 3 april staat het jaarlijkse officieuze WK voor sprinters weer op het programma. De mannen beginnen om 13.00 u. in Terneuzen aan hun rit van 205 km richting Schoten. De vrouwen starten net als bij de eerste drie edities in Schoten. Hun startschot weerklinkt om 11.40 u. op de Churchilllaan, waarna een tocht van 130 km wacht.

Parcours
Voor de mannen gaat de vlag officeel de lucht in vlak voor de Westerscheldetunnel. Daarna trekt het peloton dwars door de open vlakte van Zeeland, waar de wind de wedstrijd mee kan bepalen, richting de Belgische grens. Na 75 km verlaten ze Nederland ter hoogte van Woensdrecht. Daarna gaat het via Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Loenhout, Hoogstraten, Brecht en Schilde een eerste keer richting Schoten. Daar wachten 3 lokale ronden, met telkens een passage over de kasseien van de Broekstraat.

Ook de vrouwen wacht een identieke finale in en rond Schoten. Hun wedstrijd start op brede wegen richting Brasschaat en Kapellen, waardoor ook hun wedstrijdbegin onder invloed van de wind kan staan. Via Kalmthout, Wuustwezel, Loenhout, Hoogstraten en Brecht keren ze terug naar Schoten om in te pikken in een identieke finale als die van de mannen.

Of Lorena Wiebes voor een vierde keer op rij kan zegevieren op de Churchilllaan in Schoten weten we omstreeks 14.45 u. De opvolger van Jasper Philipsen kennen we rond 17.15 u.

Deelnemers Elite Mannen

Bij de mannen gaat Tim Merlier (Soudal Quick-Step) op zoek naar zijn eerste overwinning in de Scheldeprijs. Sam Welsford, de voorbije twee edities op het podium in Schoten, draagt het kopmanschap voor BORA - hansgrohe. Of ook Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), die de wedstrijd in het verleden al drie keer won (2007, 2008 en 2011) en vorig jaar derde eindigde, opnieuw present tekent, is op vandaag nog onzeker. Indien de Brit fit genoeg is om voor de 9de en laatste keer deel te nemen aan de Scheldeprijs, zal hij ter ere van zijn drievoudige zege op 3 april het rugnummer 111 dragen.

Verder zijn ook snelle mannen Thijssen (Intermarché - Wanty), Groves (Alpecin-Deceuninck), Démare (Arkéa-B&B Hotels), Groenewegen (Team Jayco AlUla) en De Kleijn (Tudor Pro Cycling Team) op de afspraak.

Deelneemsters Elite Vrouwen

Met drievoudig winnares in evenveel edities is Lorena Wiebes (Team SD Worx-Protime) de uitgelezen favoriete. Ze zal het volgens de voorlopige deelnemerslijst opnieuw opnemen tegen het nummer twee van 2023, Charlotte Kool (Team dsm-firmenich PostNL). Kool krijgt met Rachele Barbieri een ploeggenote mee op pad die in 2022 derde eindigde in Schoten. Bij Fenix-Deceuninck is het volgens de voorlopige startlijst uitkijken naar Sanne Cant en Marthe Truyen.

De wedstrijd bij de vrouwen is live te volgen dankzij Proximus via Pickx live (tv) en de livestream op Pickx.be en in de Pickx-app.

Download de Official Fan Guide van Scheldeprijs
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Scheldeprijs
Volg de Scheldeprijs op deze kanalen
Lees meer | Volg de Scheldeprijs op deze kanalen
Blik vooruit op de Scheldeprijs tijdens de wieleravond in Terneuzen
Lees meer | Blik vooruit op de Scheldeprijs tijdens de wieleravond in Terneuzen