Elite Vrouwen historiek

1. Nederland Lorena Wiebes 2. Nederland Charlotte Kool 3. Italië Martina Fidanza 4. Nederland Sofie van Rooijen 5. Nederland Mirre Knaven 6. België Marthe Truyen 7. Italië Elisa Balsamo 8. Italië Chiara Consonni 9. België Katrijn De Clercq 10. Nederland Nienke Veenhoven

Resultaten 2024

Op de Churchilllaan in Schoten heeft Lorena Wiebes voor de vierde keer op rij de Scheldeprijs op haar naam geschreven. Ze was de snelste in de sprint en liet Charlotte Kool en Martina Fidanza achter zich.

Editie 2024
1. Nederland Lorena Wiebes 2. Nederland Charlotte Kool 3. Italië Martina Fidanza
Editie 2023
1. Nederland Lorena Wiebes 2. Nederland Charlotte Kool 3. Italië Chiara Consonni
Editie 2022
1. Nederland Lorena Wiebes 2. Italië Chiara Consonni 3. Italië Rachele Barbieri
Editie 2021
1. Nederland Lorena Wiebes 2. Denemarken Emma Cecilie Norsgaard 3. Italië Elisa Balsamo

Recordhoudster

In 2021 reden de vrouwen hun allereerste editie van de Scheldeprijs. De snelle Lorena Wiebes werd de eerste winnares in de geschiedenis van de sprintklassieker. In 2021 was ze de snelste in de massasprint voor Norsgaard en Balsamo. Het jaar erop was het opnieuw prijs voor de Nederlandse sprintster. Dit keer was ze sneller dan de Italiaanse rensters Consonni en Barbieri. Wiebes maakte haar hattrick compleet in 2023 door haar landgenote Charlotte Kool te verslaan op de Churchilllaan in Schoten. Een jaar later vervolledigde ze haar vier op een rij.

Onze helden

Volwassen na 114 jaar

Eindelijk! Als laatste van de zes voorjaarsklassiekers van Flanders Classics krijgt de Scheldeprijs er een vrouweneditie bij. De vrouwenkoers betekent een gevoelige meerwaarde voor de organisatie. Kalenderperikelen zorgden ervoor dat er tot 2021 moest gewacht worden op de vrouwelijke boreling. Door de organisatie van de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen week de Nederlandse rittenwedstrijd, Healthy Ageing Tour, uit naar begin maart  waardoor de weg vrij was voor een volwaardige Scheldeprijs voor vrouwen. De ladies zijn, na amper één editie, niet meer weg te denken en de Scheldeprijs is, na 114 jaar, volwassen!