Elite Vrouwen mobiliteit

SP2023 | Parcours Vrouwen Elite
SP2023 | Parcours Vrouwen Elite

Ter gelegenheid van de Scheldeprijs op woensdag 5 april 2023 zal er plaatselijk de nodige verkeershinder zijn in het centrum van Schoten.  

Om 11u30 start de internationale wedstrijd voor de Vrouwen Elite op de Churchilllaan te Schoten. De Mannen Elite vertrekken in Terneuzen om 12u45.  Tussen 13u15 en 17u45 zullen de renners (vrouwen elite en daarna mannen elite) verschillende keren passeren door de straten van de lokale omloop in en rond Schoten, over een parcours van 16.7 km. Tussen deze uren kan je slechts sporadisch met de auto door deze straten, en dan enkel mee met de richting van de koers en nadat de groene vlag is gepasseerd.

Lokale omloop
Lokale omloop

Lokale omloop : 

Churchilllaan - LA Markt – RD Zamenhoflaan - RA Gelmelenstraat - RA Rodeborgstraat (Afvalzone en Bevoorrading) – SR Kruispadstraat - LA Th V Cauwenberghslei - Brug 14 over Kempisch Kanaal – RD Villerslei - LA A. Servaislei – RD Alice Nahonlei - RA Botermelkbaan (N121) – RD De Kaak - RA Wijnegemsteenweg – RA Broekstraat (1700 m kasseien) - RA Albertkanaalbaan - RD Hoogmolendijk - RD Metropoolstraat – oplopende helling Hoogmolenbrug LA Metropoolstraat - RA Kruiningenstraat - SL Deuzeldlaan - RA Eduard Steurstraat - RA Calesbergdreef– RA Churchilllaan

Legenda : LA linksaf - RA rechtsaf - RD rechtdoor - SL schuin links - SR schuin rechts

Schoten

Voor alle koersliefhebbers in en rond Schoten, alsook de sportieve wielerfanaten, is het aangeraden om indien mogelijk met de fiets te komen. Er zijn fietsstallingen in:

 • de Kopstraat, aan de ingang van domein Vordenstein
 • de Sint-Cordulastraat , ter hoogte van De Kaekelaar

Antwerpen is gemakkelijk bereikbaar met de trein. Alle treinen stoppen in het station Antwerpen-Centraal.

Verder met de tram en/of de bus naar Schoten:

In het treinstation hebt u een directe toegang tot de metrostations “Diamant” en “Astrid” met een snelle tramverbinding naar Merksem. Aan de eindhalte P+R Merksem, op perron 5, overstappen op één van de buslijnen richting Schoten (600-601-602-620-621, zie "Met de bus"). 

Op 5 minuten wandelafstand:  De rechtstreekse busverbindingen naar Schoten (600-601-602-620-621) vertrekken aan de Franklin Rooseveltplaats 1A, perrons C4 en C5 (zie "Met de bus")

Uurregeling : https://www.belgianrail.be/

Met tram tot P+R Merksem, verder met bus naar Schoten Centrum

De halte P+R Merksem (aan Carrefour Schoten) zal uitzonderlijk op 5 april 2023  bediend worden door de omgeleide buslijnen van en naar Antwerpen die in Schoten passeren. Hier kan je aan perron 5 overstappen op één van de directe buslijnen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) tot halte Wilgendaalstraat, of te voet vanaf eindhalte “P+R Merksem” naar Schoten-Centrum langs Horstebaan en Vordensteinstraat (2.8 km, 35 minuten wandelafstand).   

Met de bus naar Schoten Centrum

Rechtstreekse buslijnen van Antwerpen, Franklin Rooseveltplaats naar Schoten-Centrum :

 • lijnen 600 601 en 602 aan Roosevelt perron C5
 • lijnen 620 en 621 aan Roosevelt perron C4
 • lijn 610 vertrekt en eindigt op 5 april 2023 in Schoten aan Rusthuis, naar en van Oelegem/Schilde, en NIET in Antwerpen vanaf de Rooseveltplaats

kaart lijnen 600-601-602, van Antwerpen naar Schoten richting Hoogstraten , bushalte Wilgendaalstraat

kaart lijnen 600-601-602, van Hoogstraten naar Schoten richting Antwerpen, bushalte Wilgendaalstraat

kaart lijnen 620-621, van Antwerpen naar Schoten Industrie Brechtsebaan (620) en Sint-Job (621), bushalte Wilgendaalstraat

kaart lijnen 620-621, van Schoten Industrie Brechtsebaan (620) en van Sint-Job (621) via Schoten naar Antwerpen, bushalte Wilgendaalstraat

kaart lijn 610 van Schoten, Rusthuis naar Oelegem Kerk/Schilde Wisselstraat

 • 610 Antwerpen - Oelegem   dienstregeling (de haltes tussen Villerslei en De Kaak worden niet bediend).

kaart lijn 610 vanuit Oelegem Kerk/Schilde Wisselstraat naar Schoten, Rusthuis

Rechtstreekse buslijn van Zandvliet en Wijnegem naar Schoten-Centrum :

kaart lijn 780, van Zandvliet naar Schoten richting Wijnegem Shopping Center

 • 780 Zandvliet-Kapellen-Brasschaat-Schoten-Wijnegem - dienstregeling

kaart lijn 780, van Wijnegem Shopping Center naar Schoten richting Zandvliet

 • 780 Wijnegem-Schoten-Brasschaat-Kapellen-Zandvliet - dienstregeling - vertrekt aan achterzijde Wijnegem Shopping Center

Naar Schoten-Centrum vanuit richting Kapellen en/of Brasschaat:

 • 640 Brecht-Wuustwezel-Brasschaat-Antwerpen - dienstregeling - halte P+R Merksem
 • 650 Kapellen-Antwerpen Luchtbal Station - dienstregeling - halte P+R Merksem

Aan halte “P+R Merksem” aan perron 5 kan je overstappen op één van de directe buslijnen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) tot halte Wilgendaalstraat. 

Buslijnen 780 en 640 : In het centrum van Brasschaat aan het kruispunt van de Bredabaan en de Augustijnslei kan je overstappen aan halte Brasschaat Kerk Bredabaan (haltenummer 105737) van lijn 640 op lijn 780 aan halte Brasschaat Kerk Augustijnslei (haltenummer 109856)

Buslijnen 780 en 650 hebben in Kapellen 3 gemeenschappelijke haltes: “Dorp” “Administratief Centrum” en “Zilverenhoeklaan”

Uurregeling : www.delijn.be of klik op de link dienstregeling achter de buslijn voor de dienstregeling op 5 april 2023

Met de auto

Als je met de wagen komt, combineer dit dan zoveel mogelijk met het aanbod van het openbaar vervoer van en naar het centrum van Schoten. Op hun omleidingsroute zal de tram- en bushalte P+R Merksem (aan Carrefour Schoten) op 5 april 2023 uitzonderlijk bediend worden door de buslijnen van en naar Antwerpen die in Schoten passeren. In Schoten zijn er geen ruime parkeermogelijkheden voorhanden.

E19 vanuit Antwerpen, richting Breda - E34 & E313 vanuit het oosten, via E19 richting Breda

 • Antwerpen Ring (R1) – volg Breda - Uitrit 5 MERKSEM/Kapellen/Brasschaat – 1e afslag rechts richting SCHOTEN – einde afrit rechts : Bredabaan – volg richting Schoten tot kruispunt Bredabaan/Horstebaan (Carrefour).
 • In combinatie met het openbaar vervoer: aan de verkeerslichten rechtdoor op Bredabaan naar Parking P&R Keizershoek in Merksem (aan uw rechterzijde, betalend parkeren €1,00 per dag) of linksaf naar Horstebaan naar parking Carrefour (aan uw rechterzijde).
 • Met auto naar Schoten: linksaf naar Horstebaan,
 • Parking Vordenstein (max. 100 wagens):  RD Horstebaan tot aan de derde zijstraat links, LA Kopstraat

E19 vanuit Breda, richting Antwerpen

 • Antwerpen Ring (R1) – volg Antwerpen - Uitrit 5 MERKSEM/Kapellen/Brasschaat – einde afrit rechts Kapelsesteenweg – aan de eerste verkeerslichten rechtsaf Bredabaan - volg richting Schoten tot kruispunt Bredabaan/Horstebaan (Carrefour).
 • In combinatie met het openbaar vervoer: aan de verkeerslichten rechtdoor op Bredabaan naar Parking P&R Keizershoek in Merksem (aan uw rechterzijde, betalend parkeren €1.00) of linksaf naar Horstebaan naar parking Carrefour (aan uw rechterzijde).
 • Met auto naar Schoten: linksaf naar Horstebaan,
 • Parking Vordenstein (max. 100 wagens):  RD Horstebaan tot aan de derde zijstraat links, LA Kopstraat

Alternatief vanuit het westen (E17 & E34)

 • De wielerliefhebbers die met de wagen komen uit de richting Oost- en West-Vlaanderen nemen bij voorkeur het openbaar vervoer premetrolijn 3 Zwijndrecht-Merksem vanaf de P&R te Melsele (gratis parkeren) of de P+R Linkeroever (betalend parkeren €1.00). (zie Schoten - Met tram en/of bus).
 • P+R Melsele, Vendoorn 1, 9120 Melsele (max. 365 wagens)
 • P+R Linkeroever, Blancefloerlaan 501, 2050 Antwerpen (max. 1500 wagens). Opgepast ! Deze parking bevindt zich in een lage emissiezone (LEZ)

Alternatief vanuit het oosten (E34 & E313) in combinatie met openbaar vervoer

 • De wielerliefhebbers die met de wagen komen uit de richting Turnhout (E34) of Hasselt (E313) kunnen uitrit 18 Wommelgem nemen. Aan de uitrit heb je de P&R Wommelgem. Deze ligt op 1 km (10 minuten) wandelafstand van het Shopping Center te Wijnegem. Aan het Shopping Center van Wijnegem (zuidkant) heb je een directe busverbinding met lijn 780 naar het centrum van Schoten (zie Met de bus). Je kan de wagen ook parkeren op het parkeerterrein aan Makro, op de Houtlaan in Wijnegem (over het kruispunt met de Turnhoutsebaan) of aan het Shopping Center Wijnegem (parkeerplaatsen rondom het Shopping Center, OPGELET de parkeergarage en de dakparking van het Shopping Center worden na 20.30 uur afgesloten).
 • Vanaf 12 uur wordt in Wijnegem de Hoogmolenbrug richting Schoten voor alle verkeer afgesloten.

 

Parkings

Parking P+R Keizershoek Bredabaan, Merksem (betalend parkeren, €1.00 per dag)

 • Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan,
  • richting Merksem, rechtdoor
  • richting Kapellen/Brasschaat, keer om op Bredabaan aan de verkeerslichten richting Merksem
 • Voorbij het kruispunt is de eindhalte van de premetrolijnen 2 en 3 en is aan de rechtse kant de parking van Park & Ride Keizershoek
 • Aan halte “P+R Merksem” platform 5, kan je één van de directe buslijnen nemen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) halte 101582 Wilgendaalstraat.

Parking Carrefour, langs Horstebaan, Schoten

 • Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan,
  • richting Merksem, sla linksaf richting Schoten
  • richting Kapellen/Brasschaat, sla rechtsaf richting Schoten
 • Aan uw rechterzijde heb je de parking van Carrefour. Neem de derde afslag voor de parking aan de achterzijde van Carrefour (2de afslag is enkel om het parkeerterrein van Carrefour te verlaten).
 • Aan halte “P+R Merksem” platform 5, kan je één van de directe buslijnen nemen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) halte 101582 Wilgendaalstraat.

Parking Domein Vordenstein, Kopstraat 10, Schoten (100 plaatsen)

 • Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan,
  • richting Merksem, sla linksaf naar de Horstebaan. Op het kruispunt van de Horstebaan/Kopstraat (3de zijstraat links van de Horstebaan) linksaf in de Kopstraat.
  • Richting Kapellen/Brasschaat, sla rechtsaf naar de Horstebaan. Op het kruispunt van de Horstebaan/Kopstraat (3de zijstraat links van de Horstebaan) linksaf in de Kopstraat.
 • Vanaf parking Vordenstein 1.1 km te voet (13 minuten) naar Schoten-Centrum langs Kopstraat, Horstebaan en Vordensteinstraat.
OMLEIDINGEN DOORGAAND VERKEER - de aanbevolen routes in blauwe kleur
OMLEIDINGEN DOORGAAND VERKEER - de aanbevolen routes in blauwe kleur

Komende van Deurne richting Merksem/Brasschaat: Merksemsebaan – Bisschoppenhoflaan – Merksemsesteenweg (Azijnbrug) - Deurnsebaan – Bredabaan.

Komende van Deurne richting Schilde/Brecht: Merksemsebaan – Houtlaan – Turnhoutsebaan.

Komende van Deurne richting Koningshof: Merksemsebaan – Bisschoppenhoflaan – Merksemsesteenweg (Azijnbrug) - Deurnsebaan – Bredabaan – Oudebareellei – Eethuisstraat – Calesbergdreef – Ridder Walter van Havrelaan - rechtsaf Borkelstraat – Papenaardekenstraat - linksaf Jozef Hendrickxstraat – Hendrik Consciencestraat – linksaf naar Venstraat – rechtsaf over brug naar Villerslei.

Komende van Brasschaat of Brecht richting Merksem: Brechtsebaan - Kopstraat N115 – rechtsaf Kopstraat - rechtsaf Horstebaan – Bredabaan.

Komende van Brasschaat of Brecht richting Deurne/Wijnegem: Brechtsebaan – linksaf Paalstraat – linksaf Fluitbergstraat – rechtsaf Zaatstraat – Venstraat – Alfons Verdijckstraat – rechtsaf Hendrik Consciencestraat – linksaf Verbertstraat (rotonde) - Victor Adriaenssensstraat – rechtsaf Braamstraat – Korte Braamstraat – rechtsaf Metropoolstraat - Hoogmolenbrug.

Komende van Merksem of Kapellen richting Deurne/Wijnegem: Bredabaan – rechtsaf Horstebaan – linksaf Kopstraat – linksaf Kopstraat (gewestweg N115) - rechtsaf Paalstraat – linksaf Fluitbergstraat – rechtsaf Zaatstraat – Venstraat – Alfons Verdijckstraat – rechtsaf Hendrik Consciencestraat – linksaf Verbertstraat (rotonde) - Victor Adriaenssensstraat – rechtsaf Braamstraat – Korte Braamstraat – rechtsaf Metropoolstraat - Hoogmolenbrug.

INFO BEWONERS

Woensdag 5 april is Schoten opnieuw gastgemeente voor de Scheldeprijs. Het belooft weer een hoogdag te worden voor sportliefhebbers en een feestdag voor onze gemeente.

Zowel op de dag van de koers als tijdens de opbouw- en afbouwwerken voeren we enkele verkeersmaatregelen in. Raadpleeg www.schoten.be/scheldeprijs voor eventuele wijzigingen.

De dag zelf

Tijdens de Scheldeprijs op 5 april passeren de renners tussen 11u00 en 17u30 verschillende keren door onderstaande straten. U kan tussen die uren enkel met de auto door deze straten rijden met de richting van de koers mee en nadat de groene vlag is gepasseerd. Sommige straten worden volledig verkeersvrij gemaakt en daar mag u dus niet rijden (zie de vetgedrukte straten). De koers beweegt op het bovenstaande plan mee met de wijzers van de klok.

Deze straten liggen (deels) op het parcours: - Markt - Gelmelenstraat - Rodeborgstraat - Kruispadstraat - Theofiel Van Cauwenberghslei - Villerslei - Alfons Servaislei - Alice Nahonlei - Botermelkbaan - Wijnegemsteenweg - Broekstraat - Albertkanaalbaan - Hoogmolendijk - Metropoolstraat - Kruiningenstraat - Eduard Steursstraat - Calesbergdreef - Churchilllaan

Tijdens de koers (van 12u00 tot aankomst) kan u via de Hoogmolenbrug Schoten verlaten. Verkeer naar Schoten rijdt best om via de Brug van den Azijn.

Opbouw en afbouw aankomstzone

Woensdagochtend 29 maart start de organisatie van de Scheldeprijs met de opbouw van de aankomstzone. Bewoners die in de autovrije zone wonen houden hier best rekening mee en verplaatsen hun auto buiten de zone.

Om de opbouw en afbouw veilig te laten verlopen gelden deze verkeersmaatregelen:

 • Van woensdag 29 maart tot en met vrijdag 7 april volgt u de omleiding voor doorgaand verkeer in beide richtingen via de Jozef Hendrickxstraat. Deze straat wordt tussen rotonde Verbertstraat en Kuipersstraat gedurende deze periode tijdelijk tweerichtingsverkeer. Ook bussen van De Lijn volgen deze omleiding. Plan uw route via www.delijn.be.
 • Voor de opbouw van de aankomstzone hebben de medewerkers voldoende ruimte nodig om veilig te kunnen werken. Daarom wordt de Kasteeldreef (tussen Jozef Hendrickxstraat en rondpunt), het rondpunt zelf en de Churchilllaan (tussen rondpunt en Kuipersstraat) autovrij van woensdag 29 maart tot en met vrijdag 7 april. De Churchilllaan (tussen Borkelstraat en rondpunt) en de Constant Neutjensstraat worden dus tijdelijk doodlopend ter hoogte van het rondpunt. In de laterale zijweg van de Churchilllaan (tussen Hendrik van Antwerpenstraat en Kasteeldreef) komt er van zondag 2 april tot en met vrijdag 7 april een parkeerverbod voor het aanleveren van hekken en ander materiaal.
 • Voor de opbouw en afbouw van de aankomstzone wordt ook de Churchilllaan (tussen Kuipersstraat en Verbertstraat) autovrij van maandag 3 april tot en met vrijdag 7 april.
 • De Kuipersstraat wordt dus tijdelijk doodlopend van maandag 3 april tot en met vrijdag 7 april.
  • De Kuipersstraat (het deel tussen Churchilllaan en Vordensteinstraat) wordt tijdens het doorgangsverbod tweerichtingsverkeer voor plaatselijk verkeer. Bewoners van de Kuipersstraat kunnen zo vanuit de Vordensteinstraat hun woning bereiken en weer wegrijden.
  • De Kuipersstraat (het deel tussen J. Hendrickxstraat en Churchilllaan) wordt op de dag van de Scheldeprijs afgesloten voor extern verkeer zodat perswagens zich hier kunnen opstellen. Hier geldt een parkeerverbod van zondag 2 april 23u00 tot en met woensdag 5 april. Bewoners kunnen hun woning nog wel verlaten/bereiken met de auto. Met uitzondering van 5 april, de dag van de Scheldeprijs zelf.
 • Op het Marktplein geldt een parkeerverbod van maandag 3 april 23u00 tot en met donderdag 6 april.

Borkelstraat

De koers passeert dit jaar niet in de Borkelstraat. Het peloton draait vanop de Calesbergdreef rechtstreeks op de Churchilllaan. Dit betekent dat de Borkelstraat open blijft in beide richtingen voor, tijdens en na de wedstrijd. Ook oversteken naar de Papenaardekenstraat/Jozef Hendrickxstraat is altijd mogelijk. Maar tijdens de wedstrijd enkel nadat de groene vlag is gepasseerd.

Ook de Neerhoeve blijft bereikbaar via de Borkelstraat.

Jozef Gijselsstraat, Victor Nelisstraat, Hendrik Geertsstraat

Wie op 5 april uit de J. Gijselsstraat, V. Nelisstraat of H. Geertsstraat wil wegrijden, kan dat met de richting van de koers mee via de Churchilllaan naar de Borkelstraat of Papenaardekenstraat/J. Hendrickxstraat.

Gelmelenstraat, Rodeborgstraat

In de Gelmelenstraat (gedeelte tussen Vordensteinstraat en de Rodeborgstraat) en in de Rodeborgstraat geldt een parkeerverbod van dinsdag 4 april 23u00 tot woensdag 5 april 18u00. Er geldt ook een doorgangsverbod op woensdag 5 april van 10u00 tot 18u00. Hierdoor is het voor de bewoners van de Curielaan, Zamenhoflaan, Pasteurlaan en het Edisonplein onmogelijk om op woensdag 5 april van 10u00 tot 18u00 met de auto hun straat in of uit te rijden. Zij kunnen wel gewoon in hun straat parkeren. In de Gelmelenstraat (gedeelte tussen Markt en Vordensteinstraat) geldt een parkeer- en doorgangsverbod van dinsdag 4 april 8u00 tot en met donderdag 6 april. Ook de boog van de Gelmelenstraat naar de Markt wordt dan afgesloten.

Vervroegde afvalophaling

Op de dag van de Scheldeprijs, woensdag 5 april 2023, wordt het afval vroeger opgehaald dan normaal. Zet daarom uw vuilnis al de avond voordien (na zonsondergang) buiten. Zo bent u zeker dat uw vuilnis opgehaald wordt. Het recyclagepark is de dag van de Scheldeprijs uitzonderlijk gesloten