Elite Mannen mobiliteit

Scheldeprijs in Terneuzen op woensdag 5 april 2023

Voor de vijfde keer in de geschiedenis van de Scheldeprijs steken we de landgrens over naar Terneuzen in Nederland, de startplaats voor de 111de editie. Het parcours leidt door de waterrijke provincie Zeeland voordat de renners de finish in Schoten bereiken. In Terneuzen bevindt de startzone zich vlakbij de Westerschelde. Het rennerskwartier bevindt zich vanaf 10.30 uur op het Stadhuisplein. De voorstelling van de renners vindt plaats op het presentatiepodium op de Markt (vanaf 11.30 uur tot 12.30 uur), gevolgd door de start aan het Stadhuisplein om 12.45 uur. 

Terneuzen

Wie in de nabijheid van het centrum van Terneuzen woont, komt het best te voet naar de startzone. Het vinden van een parkeerplek of fietsenstalling is in dat geval niet nodig.

Op 5 april 2023 bedienen op het Kernnet in Zeeuws-Vlaanderen de buslijnen 10 en 20 van Connexxion de tijdelijke bushaltes Terneuzen-Van Steenbergenlaan (ter hoogte van het Oostelijk Bolwerk bij Epicurus) en Terneuzen-Axelsestraat (aan de Rosegracht). Deze tijdelijke haltes bevinden zich op 5 minuten wandelafstand van de startzone in het centrum van Terneuzen. De haltes bij Brasserie Westbeer, het Oostelijk Bolwerk en het Stadhuisplein worden op 5 april 2023 niet bediend.

Klik hier voor informatie omtrent vervoersbewijzen op de buslijnen van Connexxion (NL)

Vanuit Gent en Zelzate (B):

met lijn 55 van De Lijn van Gent naar Zelzate. In Zelzate overstappen aan halte Klein Rusland op lijn 6 van Connexxion naar Terneuzen, Busstation Westerscheldetunnel, en vervolgens met lijn 10 of lijn 20 richting Hulst tot de tijdelijke halte Terneuzen–Van Steenbergenlaan of Terneuzen-Axelsestraat.

 •      55   Gent – Zelzate Busstation - dienstregeling
 •        6   Zelzate Busstation –Terneuzen, Busstation WST - dienstregeling
 •      10   Terneuzen WST-Hulst Busstation via Kloosterzande - dienstregeling
 •      20   Goes Station - Hulst, Busstation via Terneuzen - dienstregeling

Vanuit Sas van Gent:

met lijn 511 (kleine buurtbus) of lijn 6 van Connexxion naar Terneuzen, busstation Westerscheldetunnel. Overstappen op lijn 10 of lijn 20 richting Hulst tot de tijdelijke halte Terneuzen–Van Steenbergenlaan of Terneuzen-Axelsestraat.

 •     511   Sas van Gent-Terneuzen WST - dienstregeling
 •        6    Zelzate Busstation –Terneuzen, Busstation WST - dienstregeling
 •      10    Terneuzen WST-Hulst Busstation via Kloosterzande - dienstregeling
 •      20    Goes Station - Hulst, Busstation via Terneuzen - dienstregeling

Vanuit Oostburg :

met lijn 1 van Connexxion naar Terneuzen, busstation Westerscheldetunnel. Overstappen op lijn 10 of lijn 20 richting Hulst tot de tijdelijke halte Terneuzen–Van Steenbergenlaan of Terneuzen-Axelsestraat.

 •        1    Oostburg-Terneuzen WST - dienstregeling
 •      10    Terneuzen WST-Hulst Busstation via Kloosterzande - dienstregeling
 •      20    Goes Station - Hulst Busstation via Terneuzen - dienstregeling

Vanuit Goes :  

met lijn 20 van Connexxion naar Terneuzen; uitstappen bij tijdelijke halte Terneuzen–Van Steenbergenlaan of Terneuzen-Axelsestraat.

 •      20    Goes Station - Hulst Busstation via Terneuzen - dienstregeling

Vanuit Middelburg :

met lijn 50 van Connexxion naar Terneuzen, busstation Westerscheldetunnel. Overstappen op lijn 10 of lijn 20 richting Hulst tot de tijdelijke halte Terneuzen–Van Steenbergenlaan of Terneuzen-Axelsestraat.

 •      50    Middelburg-Terneuzen WST - dienstregeling
 •      10    Terneuzen WST-Hulst Busstation via Kloosterzande - dienstregeling
 •      20    Goes-Hulst Busstation via Terneuzen - dienstregeling

Vanuit Hulst :  

met lijn 10 of lijn 20 van Connexxion naar Terneuzen; uitstappen bij tijdelijke halte Terneuzen–Van Steenbergenlaan of Terneuzen-Axelsestraat.

 •      10    Hulst Busstation-Terneuzen WST via Kloosterzande - dienstregeling
 •      20    Hulst Busstation-Goes Station via Terneuzen - dienstregeling

Een gezonde en goedkope manier om de startzone te bereiken, is per fiets.

Op enkele minuten afstand van de startzone ligt aan de Herengracht een gratis, bewaakte en overdekte fietsenstalling.

Speciaal voor de start van de Scheldeprijs wordt extra ‘openlucht’ fietsenstalling gerealiseerd met hekwerken die in het verlengde van de bestaande fietsenstalling worden geplaatst.

MET DE AUTO

​​​​Vanuit België : 

E34/N49 (Expresweg) vanuit Antwerpen of Bruggeafrit 13 Zelzate-Oost/Terneuzen RA op R4 (J. F. Kennedylaan) – RD 1ste verkeerslichten – RD 2de verkeerslichten N423 – RD N62 grens met Nederland/provincie Zeeland N62 Tractaatweg – RA N290 afslag Terneuzen centrum/Zaamslag – rotonde 1ste afslag RA – RD verkeerslichten centrum Terneuzen Guido Gezellestraat en aldaar kunt u gebruik maken van de beschikbare parkeermogelijkheden in het centrum van Terneuzen.

Vanuit Nederland : 

 • vanuit richting Zuid-Beveland :
  • door de Westbuis van de Westerscheldetunnel naar Terneuzen
 • vanuit richting Hulst : 
  • via de N258 en de N62 Tractaatweg  – RA N290 afslag Terneuzen centrum/Zaamslag – rotonde 1ste afslag RA – RD verkeerslichten centrum Terneuzen
  • via de N290 - in Terneuzen RA Guido Gezellestraat 
 • vanuit richting Sluis :
  • N253 tot Schoondijke - RA N61 volgen tot aan het kruispunt van Hoofdweg met Tractaatweg - LA Guido Gezellestraat

PARKINGS 

Bovengronds parkeren: "Parkeerticket kopen" of "Belparkeren" op de parkings:

 • nr   3   Parking Axelse Dam
 • nr   4   Parking nabij Scheldorado (voor en achter Scheldorado)
 • nr   5   Parking Westerscheldedijk
 • nr   6   Parking Oude Veerhaven
 • nr   7   Parking Binnenvaartweg

Bovengronds parkeren: gratis parkeren

 • in de blauwe zone max 2 uur parkeren met parkeerschijf : Axelsestraat, Tramstraat, Tuinstraat, Van Steenbergenlaan ten westen van de Axelsestraat

Ondergronds parkeren: Betaald parkeren (maximale prijs per dag is 4 euro) kan in:

 • nr   1   Parkeergarage Theaterplein      228 plaatsen
 • nr   2   Parkeergarage Schuttershof     177 plaatsen
 • nr   8   Parkeergarage Oostkolk is beperkt beschikbaar, inrijden vóór 10 uur, verlaten na 13.30 uur
Scheldeprijs 2023 : Parkings centrum Terneuzen
Scheldeprijs 2023 : Parkings centrum Terneuzen

Ter gelegenheid van de Scheldeprijs op woensdag 5 april 2023 zal er plaatselijk de nodige verkeershinder zijn in het centrum van Schoten.  

Om 11u30 start de internationale wedstrijd voor de Vrouwen Elite op de Churchilllaan te Schoten. De Mannen Elite vertrekken in Terneuzen om 12u45.  Tussen 13u15 en 17u45 zullen de renners (vrouwen elite en daarna mannen elite) verschillende keren passeren door de straten van de lokale omloop in en rond Schoten, over een parcours van 16.7 km. Tussen deze uren kan je slechts sporadisch met de auto door deze straten, en dan enkel mee met de richting van de koers en nadat de groene vlag is gepasseerd.

Lokale omloop
Lokale omloop

Lokale omloop : 

Churchilllaan - LA Markt – RD Zamenhoflaan - RA Gelmelenstraat - RA Rodeborgstraat (Afvalzone en Bevoorrading) – SR Kruispadstraat - LA Th V Cauwenberghslei - Brug 14 over Kempisch Kanaal – RD Villerslei - LA A. Servaislei – RD Alice Nahonlei - RA Botermelkbaan (N121) – RD De Kaak - RA Wijnegemsteenweg – RA Broekstraat (1700 m kasseien) - RA Albertkanaalbaan - RD Hoogmolendijk - RD Metropoolstraat – oplopende helling Hoogmolenbrug LA Metropoolstraat - RA Kruiningenstraat - SL Deuzeldlaan - RA Eduard Steurstraat - RA Calesbergdreef– RA Churchilllaan

Legenda : LA linksaf - RA rechtsaf - RD rechtdoor - SL schuin links - SR schuin rechts

Schoten

Voor alle koersliefhebbers in en rond Schoten, alsook de sportieve wielerfanaten, is het aangeraden om indien mogelijk met de fiets te komen. Er zijn fietsstallingen in:

 • de Kopstraat, aan de ingang van domein Vordenstein
 • de Sint-Cordulastraat , ter hoogte van De Kaekelaar

Antwerpen is gemakkelijk bereikbaar met de trein. Alle treinen stoppen in het station Antwerpen-Centraal.

Verder met de tram en/of de bus naar Schoten:

In het treinstation hebt u een directe toegang tot de metrostations “Diamant” en “Astrid” met een snelle tramverbinding naar Merksem. Aan de eindhalte P+R Merksem, op perron 5, overstappen op één van de buslijnen richting Schoten (600-601-602-620-621, zie "Met de bus"). 

Op 5 minuten wandelafstand:  De rechtstreekse busverbindingen naar Schoten (600-601-602-620-621) vertrekken aan de Franklin Rooseveltplaats 1A, perrons C4 en C5 (zie "Met de bus")

Uurregeling : https://www.belgianrail.be/

Met tram tot P+R Merksem, verder met bus naar Schoten Centrum

De halte P+R Merksem (aan Carrefour Schoten) zal uitzonderlijk op 5 april 2023  bediend worden door de omgeleide buslijnen van en naar Antwerpen die in Schoten passeren. Hier kan je aan perron 5 overstappen op één van de directe buslijnen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) tot halte Wilgendaalstraat, of te voet vanaf eindhalte “P+R Merksem” naar Schoten-Centrum langs Horstebaan en Vordensteinstraat (2.8 km, 35 minuten wandelafstand).   

Met de bus naar Schoten Centrum

Rechtstreekse buslijnen van Antwerpen, Franklin Rooseveltplaats naar Schoten-Centrum :

 • lijnen 600 601 en 602 aan Roosevelt perron C5
 • lijnen 620 en 621 aan Roosevelt perron C4
 • lijn 610 vertrekt en eindigt op 5 april 2023 in Schoten aan Rusthuis, naar en van Oelegem/Schilde, en NIET in Antwerpen vanaf de Rooseveltplaats

kaart lijnen 600-601-602, van Antwerpen naar Schoten richting Hoogstraten , bushalte Wilgendaalstraat

kaart lijnen 600-601-602, van Hoogstraten naar Schoten richting Antwerpen, bushalte Wilgendaalstraat

kaart lijnen 620-621, van Antwerpen naar Schoten Industrie Brechtsebaan (620) en Sint-Job (621), bushalte Wilgendaalstraat

kaart lijnen 620-621, van Schoten Industrie Brechtsebaan (620) en van Sint-Job (621) via Schoten naar Antwerpen, bushalte Wilgendaalstraat

kaart lijn 610 van Schoten, Rusthuis naar Oelegem Kerk/Schilde Wisselstraat

 • 610 Antwerpen - Oelegem   dienstregeling (de haltes tussen Villerslei en De Kaak worden niet bediend).

kaart lijn 610 vanuit Oelegem Kerk/Schilde Wisselstraat naar Schoten, Rusthuis

Rechtstreekse buslijn van Zandvliet en Wijnegem naar Schoten-Centrum :

kaart lijn 780, van Zandvliet naar Schoten richting Wijnegem Shopping Center

 • 780 Zandvliet-Kapellen-Brasschaat-Schoten-Wijnegem - dienstregeling

kaart lijn 780, van Wijnegem Shopping Center naar Schoten richting Zandvliet

 • 780 Wijnegem-Schoten-Brasschaat-Kapellen-Zandvliet - dienstregeling - vertrekt aan achterzijde Wijnegem Shopping Center

Naar Schoten-Centrum vanuit richting Kapellen en/of Brasschaat:

 • 640 Brecht-Wuustwezel-Brasschaat-Antwerpen - dienstregeling - halte P+R Merksem
 • 650 Kapellen-Antwerpen Luchtbal Station - dienstregeling - halte P+R Merksem

Aan halte “P+R Merksem” aan perron 5 kan je overstappen op één van de directe buslijnen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) tot halte Wilgendaalstraat. 

Buslijnen 780 en 640 : In het centrum van Brasschaat aan het kruispunt van de Bredabaan en de Augustijnslei kan je overstappen aan halte Brasschaat Kerk Bredabaan (haltenummer 105737) van lijn 640 op lijn 780 aan halte Brasschaat Kerk Augustijnslei (haltenummer 109856)

Buslijnen 780 en 650 hebben in Kapellen 3 gemeenschappelijke haltes: “Dorp” “Administratief Centrum” en “Zilverenhoeklaan”

Uurregeling : www.delijn.be of klik op de link dienstregeling achter de buslijn voor de dienstregeling op 5 april 2023

Met de auto

Als je met de wagen komt, combineer dit dan zoveel mogelijk met het aanbod van het openbaar vervoer van en naar het centrum van Schoten. Op hun omleidingsroute zal de tram- en bushalte P+R Merksem (aan Carrefour Schoten) op 5 april 2023 uitzonderlijk bediend worden door de buslijnen van en naar Antwerpen die in Schoten passeren. In Schoten zijn er geen ruime parkeermogelijkheden voorhanden.

E19 vanuit Antwerpen, richting Breda - E34 & E313 vanuit het oosten, via E19 richting Breda

 • Antwerpen Ring (R1) – volg Breda - Uitrit 5 MERKSEM/Kapellen/Brasschaat – 1e afslag rechts richting SCHOTEN – einde afrit rechts : Bredabaan – volg richting Schoten tot kruispunt Bredabaan/Horstebaan (Carrefour).
 • In combinatie met het openbaar vervoer: aan de verkeerslichten rechtdoor op Bredabaan naar Parking P&R Keizershoek in Merksem (aan uw rechterzijde, betalend parkeren €1,00 per dag) of linksaf naar Horstebaan naar parking Carrefour (aan uw rechterzijde).
 • Met auto naar Schoten: linksaf naar Horstebaan,
 • Parking Vordenstein (max. 100 wagens):  RD Horstebaan tot aan de derde zijstraat links, LA Kopstraat

E19 vanuit Breda, richting Antwerpen

 • Antwerpen Ring (R1) – volg Antwerpen - Uitrit 5 MERKSEM/Kapellen/Brasschaat – einde afrit rechts Kapelsesteenweg – aan de eerste verkeerslichten rechtsaf Bredabaan - volg richting Schoten tot kruispunt Bredabaan/Horstebaan (Carrefour).
 • In combinatie met het openbaar vervoer: aan de verkeerslichten rechtdoor op Bredabaan naar Parking P&R Keizershoek in Merksem (aan uw rechterzijde, betalend parkeren €1.00) of linksaf naar Horstebaan naar parking Carrefour (aan uw rechterzijde).
 • Met auto naar Schoten: linksaf naar Horstebaan,
 • Parking Vordenstein (max. 100 wagens):  RD Horstebaan tot aan de derde zijstraat links, LA Kopstraat

Alternatief vanuit het westen (E17 & E34)

 • De wielerliefhebbers die met de wagen komen uit de richting Oost- en West-Vlaanderen nemen bij voorkeur het openbaar vervoer premetrolijn 3 Zwijndrecht-Merksem vanaf de P&R te Melsele (gratis parkeren) of de P+R Linkeroever (betalend parkeren €1.00). (zie Schoten - Met tram en/of bus).
 • P+R Melsele, Vendoorn 1, 9120 Melsele (max. 365 wagens)
 • P+R Linkeroever, Blancefloerlaan 501, 2050 Antwerpen (max. 1500 wagens). Opgepast ! Deze parking bevindt zich in een lage emissiezone (LEZ)

Alternatief vanuit het oosten (E34 & E313) in combinatie met openbaar vervoer

 • De wielerliefhebbers die met de wagen komen uit de richting Turnhout (E34) of Hasselt (E313) kunnen uitrit 18 Wommelgem nemen. Aan de uitrit heb je de P&R Wommelgem. Deze ligt op 1 km (10 minuten) wandelafstand van het Shopping Center te Wijnegem. Aan het Shopping Center van Wijnegem (zuidkant) heb je een directe busverbinding met lijn 780 naar het centrum van Schoten (zie Met de bus). Je kan de wagen ook parkeren op het parkeerterrein aan Makro, op de Houtlaan in Wijnegem (over het kruispunt met de Turnhoutsebaan) of aan het Shopping Center Wijnegem (parkeerplaatsen rondom het Shopping Center, OPGELET de parkeergarage en de dakparking van het Shopping Center worden na 20.30 uur afgesloten).
 • Vanaf 12 uur wordt in Wijnegem de Hoogmolenbrug richting Schoten voor alle verkeer afgesloten.

 

Parkings

Parking P+R Keizershoek Bredabaan, Merksem (betalend parkeren, €1.00 per dag)

 • Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan,
  • richting Merksem, rechtdoor
  • richting Kapellen/Brasschaat, keer om op Bredabaan aan de verkeerslichten richting Merksem
 • Voorbij het kruispunt is de eindhalte van de premetrolijnen 2 en 3 en is aan de rechtse kant de parking van Park & Ride Keizershoek
 • Aan halte “P+R Merksem” platform 5, kan je één van de directe buslijnen nemen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) halte 101582 Wilgendaalstraat.

Parking Carrefour, langs Horstebaan, Schoten

 • Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan,
  • richting Merksem, sla linksaf richting Schoten
  • richting Kapellen/Brasschaat, sla rechtsaf richting Schoten
 • Aan uw rechterzijde heb je de parking van Carrefour. Neem de derde afslag voor de parking aan de achterzijde van Carrefour (2de afslag is enkel om het parkeerterrein van Carrefour te verlaten).
 • Aan halte “P+R Merksem” platform 5, kan je één van de directe buslijnen nemen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) halte 101582 Wilgendaalstraat.

Parking Domein Vordenstein, Kopstraat 10, Schoten (100 plaatsen)

 • Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan,
  • richting Merksem, sla linksaf naar de Horstebaan. Op het kruispunt van de Horstebaan/Kopstraat (3de zijstraat links van de Horstebaan) linksaf in de Kopstraat.
  • Richting Kapellen/Brasschaat, sla rechtsaf naar de Horstebaan. Op het kruispunt van de Horstebaan/Kopstraat (3de zijstraat links van de Horstebaan) linksaf in de Kopstraat.
 • Vanaf parking Vordenstein 1.1 km te voet (13 minuten) naar Schoten-Centrum langs Kopstraat, Horstebaan en Vordensteinstraat.
OMLEIDINGEN DOORGAAND VERKEER - de aanbevolen routes in blauwe kleur
OMLEIDINGEN DOORGAAND VERKEER - de aanbevolen routes in blauwe kleur

Komende van Deurne richting Merksem/Brasschaat: Merksemsebaan – Bisschoppenhoflaan – Merksemsesteenweg (Azijnbrug) - Deurnsebaan – Bredabaan.

Komende van Deurne richting Schilde/Brecht: Merksemsebaan – Houtlaan – Turnhoutsebaan.

Komende van Deurne richting Koningshof: Merksemsebaan – Bisschoppenhoflaan – Merksemsesteenweg (Azijnbrug) - Deurnsebaan – Bredabaan – Oudebareellei – Eethuisstraat – Calesbergdreef – Ridder Walter van Havrelaan - rechtsaf Borkelstraat – Papenaardekenstraat - linksaf Jozef Hendrickxstraat – Hendrik Consciencestraat – linksaf naar Venstraat – rechtsaf over brug naar Villerslei.

Komende van Brasschaat of Brecht richting Merksem: Brechtsebaan - Kopstraat N115 – rechtsaf Kopstraat - rechtsaf Horstebaan – Bredabaan.

Komende van Brasschaat of Brecht richting Deurne/Wijnegem: Brechtsebaan – linksaf Paalstraat – linksaf Fluitbergstraat – rechtsaf Zaatstraat – Venstraat – Alfons Verdijckstraat – rechtsaf Hendrik Consciencestraat – linksaf Verbertstraat (rotonde) - Victor Adriaenssensstraat – rechtsaf Braamstraat – Korte Braamstraat – rechtsaf Metropoolstraat - Hoogmolenbrug.

Komende van Merksem of Kapellen richting Deurne/Wijnegem: Bredabaan – rechtsaf Horstebaan – linksaf Kopstraat – linksaf Kopstraat (gewestweg N115) - rechtsaf Paalstraat – linksaf Fluitbergstraat – rechtsaf Zaatstraat – Venstraat – Alfons Verdijckstraat – rechtsaf Hendrik Consciencestraat – linksaf Verbertstraat (rotonde) - Victor Adriaenssensstraat – rechtsaf Braamstraat – Korte Braamstraat – rechtsaf Metropoolstraat - Hoogmolenbrug.