Philpsen sneller dan Bennet en Canvendish

Philpsen sneller dan Bennet en Canvendish

Road  07/04/2021

De 109e Scheldeprijs was een kolfje naar de hand van Jasper Philipsen. Hij overleefde de waaiers in Zeeland en sprintte op de Churchilllaan in Schoten sneller dan Bennett en Cavendish.

Na een jaartje overslaan om gekende redenen, kon het peloton dit jaar weer vlak over de grens in Terneuzen van start gaan. De barre weersomstandigheden liet de organisatie beslissen om de startpresentatie te schrappen. Aan het parcours hoefde niets te wijzigen en dus ging het peloton zoals voorzien om 12u45 van start. Daarna wachtte de open vlakte in Zeeland, waar de wind vrij spel had.

Al snel bleek dat de weergoden inderdaad de wedstrijd mee zouden bepalen. Het peloton zoefde tijdens het eerste wedstrijduur met een snelheid van 50 km per uur over de Zeelandse dijken. Niet lang na het startschot brak het peloton in 3 groepen. De verschillen bleven klein en dus was een hergroepering onvermijdelijk.

De wind bleef een belangrijke factor, want niet veel later brak het peloton opnieuw in 5 groepen. De kopgroep telde 13 renners, met daarin Ackermann, Schwarzmann, Politt en Burghardt (Bora-hansgrohe), Bennett en Mørkøv (Deceuninck – Quick-Step), Danny van Poppel (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux), Nizzolo en Walscheid (Team Qhubeka – Assos), Philipsen en Rickaert (Alpecin-Fenix), Van Moer (Lotto Soudal), Vahtra (Israel Start-Up Nation) en Russo (Team Arkéa-Samsic).

(lees verder onder de foto)

In de achtervolgende groep zaten onder andere Sénéchal en Cavendish (Deceuninck – Quick-Step), Bol (Team DSM), Kristoff (UAE Team Emirates) en Merlier en De Bondt (Alpecin-Fenix). Kristoff en Merlier vielen, zonder veel erg, letterlijk weg uit de achtervolging. Het verschil tussen groep 1 en 2 bleef lange tijd hangen op zo’n 20 seconden. Op iets meer dan 60 km van de streep was de hergroepering vooraan een feit. Het peloton volgde op meer dan 2 minuten.

Terugkomen deed het peloton niet meer. De groep van 30 man vooraan zou om de overwinning sprinten. Onder andere Van Schip en Van Moer probeerden het nog in de laatste twee kilometer, maar de sprint ontwijken was niet mogelijk. In de laatste rechte lijn nam Alpecin-Fenix het over van Deceuninck – Quick-Step. De Bondt en Rickaert lanceerden Philipsen die op zijn beurt Bennett en Cavendish wist af te houden.

Philipsen is de eerste Belg sinds Tom Boonen in 2006 die de Scheldeprijs kan winnen.

Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten
Lees meer | Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten
Download de Official Fan Guide van Scheldeprijs
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Scheldeprijs
Wiebes voor vier op een rij?
Lees meer | Wiebes voor vier op een rij?
Volg de Scheldeprijs op deze kanalen
Lees meer | Volg de Scheldeprijs op deze kanalen