Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten

Road  03/04/2024

Voormalig Belgisch kampioen Merlier mag de Scheldeprijs aan z’n palmares toevoegen. In de klassieke sprint op de Churchilllaan haalde hij het voor Jasper Philipsen en Dylan Groenewegen.

Terneuzen was opnieuw het decor voor de start van de wedstrijd bij de mannen. Om 13.00 u. ging het peloton op pad voor een rit van 205 km. Vlak voor de Westerscheldetunnel ging de vlag de lucht in. Aan de andere kant van de tunnel begon het peloton aan z’n tocht door Zeeland en het gevecht met de wind.

Na zo’n 15 km wedstrijd was de vroege vlucht een feit: Slock (Lotto Dstny), Arnes (Uno-X Mobility), Bozzola (Q36.5 Pro Cycling Team), Dissel (Beat Cycling Club) en Strand (Tarteletto-Isorex). Kort na het ontstaan van de vroege vlucht moest één van de favorieten de wedstrijd verlaten. Thijssen (Intermarché-Wanty) moest opgeven na een valpartij.

Op 180 km ging het waaieralarm voor het eerst af en was het verhaal van de vluchters alweer uit. Het peloton brak in verschillende stukken. In het tweede peloton waren het Bora-hansgrohe en Lidl-Trek die de slag hadden gemist. Hun inspanningen deden de twee eerste pelotons weer samensmelten. Resultaat? Een eerste wedstrijduur waarin maar liefst 50 km werd afgelegd.

(lees onder de foto verder)

De passage door Zeeland leverde uiteindelijk geen beslissende breuken in het peloton op. Op weg naar de eerste passage in Schoten reed er een groep van 5 renners weg: Planckaert (Intermarché-Wanty), Slock (Lotto Dstny), Huens (TDT-Unibet), Van Hemelen (Team Flanders-Baloise) en Appel (Beat Cycling Club).

De wedstrijd lag daarna in z’n traditionele vaste plooi. Het peloton hield de situatie goed onder controle en liet de voorsprong niet boven twee minuten oplopen. Uiteindelijk bleven vooraan enkel Planckaert en Slock over. Vlak na het ingaan van de laatste ronde liet Planckaert z’n compagnon rijden. Zo bleef Slock als enige over in de kop van de koers.

In het peloton moest Merlier op 13 km van de streep nog van fiets wisselen. De kopman van Soudal Quick-Step hield het hoofd koel en kwam vrij snel weer aansluiten bij het peloton. Intussen was het verhaal van Slock voorin ook voorbij. Het peloton begon aan z’n traditionele voorbereiding voor de koninklijke spurt op de Churchilllaan.

In die sprint kwam Philipsen ingesloten te zitten. Merlier begon op kop aan de sprint en reed overtuigend naar z’n eerste zege in de Scheldeprijs. Philipsen sprintte uiteindelijk naar de tweede plek, Groenewegen eindigde derde.