Kristoff soleert naar tweede zege in Schoten

Kristoff soleert naar tweede zege in Schoten

Road  06/04/2022

De Noor Alexander Kristoff heeft z’n tweede overwinning in de Scheldeprijs binnengehaald na een solo van 8 km. Hij reed op de Broekstraat weg uit de kopgroep die zich in Zeeland na een waaierfestival vormde. Danny van Poppel eindigde op de tweede plaats, voor Sam Welsford.   

De weersomstandigheden zijn vergelijkbaar met een jaar geleden: wind en regen. Na het startschot, dat om 12u45 in Terneuzen weerklinkt, is het wachten op de eerste breuken in het peloton. Met amper 28 km in de benen is het zover en vormt zich tijdens het waaierfestival in Zeeland een kopgroep van zo’n 17 renners. Onder hen het Alpecin Fenix duo Philipsen-Merlier, ex-winnaar Kristoff (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux), Theuns (Trek-Segafredo) en Sam Bennett (Bora-hansgrohe). 

Wie de slag gemist heeft, is Quick-Step Alpha Vinyl. De ploeg van één van de topfavorieten, Fabio Jakobsen, heeft geen enkele pion mee in de eerste waaier. Ook Groenewegen (Team BikeExchange-Jayco), De Lie (Lotto Soudal) en Ackermann (UAE Team Emirates) ontbreken voorin. De mannen van Quick-Step Alpha Vinyl zetten alle zeilen bij. Eerst loopt de voorsprong terug tot onder de 40 seconden, maar in de straten van Schoten kan de kopgroep, die intussen nog uit 14 renners bestaat, z’n voorsprong vasthouden en zelfs opnieuw uitbreiden. 

Dat het een zware koers was, wordt ook in de kopgroep duidelijk. Wærenskjold (Uno-X Pro Cycling) moet afscheid nemen voorin en ook Bennetts gezicht toont grimassen op zo’n 30 km van de streep. De achtervolgers verliezen terrein en zien de voorsprong boven de minuut oplopen. 

(lees verder onder de foto)

Alexander Kristoff
Alexander Kristoff

Voorin is het uitkijken naar hoe de mannen van Bora-hansgrohe de finale zullen aanpakken. Ze zijn met maar liefst 4 renners in de eerste groep vertegenwoordigd. De vraag is vooral of kopman Bennett nog energie in de tank heeft, want op 11 km van de streep moet de Ier een gaatje dichten. De aanwezigheid van het duo Merlier-Philipsen zet aan tot demarreren. Eerst probeert Bennetts ploegmaat Meeus het, daarna gaat ook Mullen z’n kans. Ook Merlier zelf koerst mee. De voorsprong op de tweede groep bedraagt intussen meer dan 2 minuten. De winnaar zit vooraan. 

Bij de laatste passage op de Broekstraat plaatst ex-winnaar Kristoff (Intermarché- Wanty – Gobert Matériaux) een stevige versnelling. Even wordt er getwijfeld bij de achtervolgers maar de Noor begint aan een solo. Het verschil loopt snel op tot 20 seconden. Achter de leider volgt de ene versnelling na de andere, maar telkens opnieuw wordt er geaarzeld. Het gat dichtrijden lukt niet meer. Kristoff soleert na winst in 2015 naar z’n tweede overwinning in de Scheldeprijs. In de sprint van de stervende zwanen snelt Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe) naar de tweede plek, voor Sam Welsford (Team DSM). 

Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten
Lees meer | Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten
Download de Official Fan Guide van Scheldeprijs
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Scheldeprijs
Wiebes voor vier op een rij?
Lees meer | Wiebes voor vier op een rij?
Volg de Scheldeprijs op deze kanalen
Lees meer | Volg de Scheldeprijs op deze kanalen