Ewan sneller dan Bonifazio en Coquard

Ewan sneller dan Bonifazio en Coquard

Road  14/10/2020

De 108ste editie van de Scheldeprijs kreeg naar goede gewoonte een krachtige sprint aaan de finish. De teams van de topsprinter controleerden de wedstrijd haast perfect. In die voorspelde sprint was het de Australiër Caleb Ewan die de zege binnenhaalde. De 108ste editie van de Scheldeprijs kreeg naar goede gewoonte een krachtige sprint aaan de finish. De teams van de topsprinter controleerden de wedstrijd haast perfect. In die voorspelde sprint was het de Australiër Caleb Ewan die de zege binnenhaalde.

Nu een start in Terneuzen niet mogelijk was in de 108ste editie van de Scheldeprijs, werd Schoten het centrale punt voor de oudste Vlaamse voorjaarklassieker op de kalender. 10 lokale ronden van 17,3 km. Aan de start stonden veel rappe mannen die het mooie weer zouden kunnen maken in wat het officieuze WK voor sprinters genoemd worden. Onder andere Ewan, Bennett en Ackermann namen het tegen elkaar op.

Al in de tweede ronde vormde zich een vroege vlucht, ondanks het bijzonder hoge tempo in de wedstrijd. 9 renners reden weg: Wirtgen (Bingoal – Wallonie Bruxelles), Schär (CCC Team), Gruzdev (Astana Pro Team), Cavendish (Bahrain – McLaren), Havik (Riwal Securitas Cycling Team), McCabe (Israel Start-Up Nation), Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) en Askey (Groupama-FDJ). Na het eerste wedstrijduur waren maar liefst 49 km verteerd.

Een minutenlange voorsprong kregen de vluchter op het circuit in Schoten nooit. Het peloton liet hen ongeveer 1’25” vooruit rijden, maar hield hen steeds in het vizier. Met nog twee ronden te gaan liet Cavendish vooraan lopen. Het peloton kwam ondertussen dichter bij de kopgroep, die nog 30 seconden voorsprong had.

(lees verder onder de foto)

Caleb Ewan
Caleb Ewan

Bij het ingaan van de slotronde bedroeg het verschil nog zo’n 17 seconden. Vooraan probeerde Askey nog een solo verlengstuk aan z’n vlucht te breien. De Nederlander Havik haakte z’n wagonnetje aan, plaatste op zijn beurt een aanval en ging er alleen van door. In het peloton waren het de jongens van Deceunick-Quick-Step en Trek-Segafredo die het heft in handen namen.

Op 8 km van de streep was het verhaal van Havik en de achtervolgende groep uit. Het peloton controleerde de wedstrijd perfect en kon zo stilaan de sprint beginnen voorbereiden. De verschillende treintjes vormden zich voor de sprinters in de teams van Deceuninck – Quick-Step, Trek-Segafredo, UAE Team Emirates, Lotto-Soudal en Bora-hansgrohe.

In de laatste kilometer was het Alpecin-Fenix dat Merlier naar voor bracht en Kristoff ging de sprint aantrekken voor Jasper Philipsen. Uit het wiel van Kristoff kwam ook plots Ewan naar voor geschoten. Hij maakte zich los en sprintte overtuigend naar de zege voor Ackermann en Bonifazio. Het nummer twee, Ackermann, zou uiteindelijk gedeclasseerd worden voor het afwijken van z’n lijn met een valpartij van Jensen tot gevolg, waardoor Bonifazio een plek opschoof en Coquard derde werd.

Deze 108ste Scheldeprijs was zonder twijfel een unieke najaarseditie. Ook voor Caleb Ewan, die bij z’n eerste deelname aan de Scheldeprijs al meteen raak kon schieten.

Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten
Lees meer | Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten
Download de Official Fan Guide van Scheldeprijs
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Scheldeprijs
Wiebes voor vier op een rij?
Lees meer | Wiebes voor vier op een rij?
Volg de Scheldeprijs op deze kanalen
Lees meer | Volg de Scheldeprijs op deze kanalen