Wiebes sprint naar 3 op 3 in Schoten

Wiebes sprint naar 3 op 3 in Schoten

Road  05/04/2023

Op de Churchilllaan in Schoten heeft Lorena Wiebes voor de derde keer op rij de Scheldeprijs op haar naam geschreven. Ze was de snelste in de sprint en liet Charlotte Kool en Chiara Consonni achter zich.

Onder een stralend zonnetje begonnen de vrouwen omstreeks 11.30u aan hun 3e editie van de Scheldeprijs in Schoten. Zij kregen een rit van 131 km voor de wielen geschoven. Na een lus richting Hoogstraten en Wuustwezel wachtten 3 lokale ronden in en rond Schoten.

Het was een tijdje wachten op de eerste ontsnapping. Na 50 km versnelde Mieke Docx (Lotto Dstny Ladies). De Belgische kreeg het gezelschap van Alice Palazzi (Top Girls Fassa Bortolo). Een tegenaanval van het peloton zorgde voor een hergroepering. De ene aanval na de andere volgde, maar niemand geraakte echt weg.

Op 56 km, net na een eerste passage over de Broekstraat, slaagde een groepje van 5 rensters er langs het Albertkanaal dan toch in om weg te rijden uit het peloton. De Belgische Kelly Van den Steen (Duolar-Chevalmeire), die de aanval opzette, kreeg het gezelschap van Fouquenet (Arkéa Pro Cycling Team), Van der Wolf (Lifeplus Wahoo), De Clercq (Lotto Dstny Ladies) en Boilard (St Michel–Mavic-Auber93). Het peloton liet begaan en bij de eerste passage over de streep op de Churchilllaan had het groepje al een voorsprong van een halve minuut.

Rüetschi (AG Insurance-NXTG U23 Team) en Van de Vel (Fenix-Deceuninck) gingen op zoek naar de kop van de wedstrijd. Ze slaagden erin het gat te overbruggen en konden aansluiten bij de kopgroep. Met nog één ronde te gaan hadden de vluchters hun voorsprong verder uitgebouwd tot anderhalve minuut.

En dus moesten de sprintersploegen aan de bak. UAE Team ADQ dreef het tempo in het peloton de hoogte in en bij de laatste passage over de kasseien van de Broekstraat zorgde dat voor een hergroepering. Met nog 5 km te gaan kwamen ook Fenix-Deceuninck en Team SD Worx hun sprintsters in stelling brengen. Het was Wiebes die met nog 250 m te gaan aanzette op de Churchilllaan. Ze haalde het nipt voor uitdaagster van dienst Kool. Consonni mocht als derde mee op het podium. Wiebes zette haar zegeteller in Schoten zo op 3 zeges in 3 edities.