Bekijk het overzicht

Scheldeprijs Juweel voor de winnaar van de 105de Scheldeprijs

27 March 2017

Reeds voor het vierde opeenvolgende jaar zijn Hans Plessers en Tom Daeseleire, de gereputeerde juweelontwerpers van MasTuVu, de bezielers van de trofee die de winnaar van de Scheldeprijs in zijn prijzenkast mag plaatsen.

Het rennertje bestaat uit 18 karaatsgoud, maar de wielen vormen het absolute pronkstuk. Zij zijn bezet met meerdere honderden briljanten. Een uniek stuk dus, waarvan de winkelverkoopwaarde oploopt tot zo'n 20.000 euro. "Maar aangezien het om een uniek stuk gaat, is de eigenlijke waarde moeilijk in te schatten", zegt Plessers. "Het is een kunstwerk waar heel wat arbeidsuren in steken."

Het hele productieproces vindt plaats in het huis van Mas Tu Vu op de Amerikalei, en neemt ongeveer een maand in beslag. "Alle diamanten moeten microscopisch worden geplaatst, en er komt ook heel wat laserwerk aan te pas."

De juweliers schenken het beeldje, naar verluidt de meest waardevolle trofee in het internationale wielercircuit, gratis en voor niets aan de organisatie. "Uit liefde voor de sport en onze stad", klinkt het. "Antwerpen is per slot van rekening nog altijd dé diamantstad bij uitstek, en de wielersport is een goede manier om onze naambekendheid te vergroten."

In 2014 werd de trofee voor het eerst uitgereikt aan de Duitse spurtbom Marcel Kittel.  "Hij was helemaal in de wolken, en noemde het de mooiste prijs die hij ooit heeft gewonnen. Zo'n dingen doen in het peloton snel de ronde."

Ondertussen heeft Marcel Kittel tweemaal (2014-2016) deze unieke trofee in zijn prijzenkast mogen plaatsen en Alexander Kristoff ééntje (2015).

  • 2014 - Marcel KITTEL met de trofee uit handen van Hans Plessers en minister-president Kris Peeters (foto Dirk Cuyt) © 2014 - Marcel KITTEL met de trofee uit handen van Hans Plessers en minister-president Kris Peeters (foto Dirk Cuyt)
  • 2015 - Alexander KRISTOFF met de trofee op het podium (foto digitalclickx)  © 2015 - Alexander KRISTOFF met de trofee op het podium (foto digitalclickx)
  • 2016 - Marcel KITTEL, geflankeerd door de bezielers van de trofee, Tom Daeseleire en Hans Plessers (foto digitalclickx) © 2016 - Marcel KITTEL, geflankeerd door de bezielers van de trofee, Tom Daeseleire en Hans Plessers (foto digitalclickx)
  • Scheldeprijs trofee 2017 © Scheldeprijs trofee 2017