Bekijk het overzicht

Persvoorstelling Scheldeprijs 2018: over het nieuwe parcours, wind in de provincie Zeeland en 11 WorldTour-ploegen aan de start

25 January 2018

Een drukke, maar uiterst gezellige bedoening, dat was het minste wat je kon zeggen over de parcoursvoorstelling van de Scheldeprijs 2018 in het Zeeuw-Vlaamse Terneuzen. En dat op een absolute toplocatie. Op de negende verdieping van het stadhuis, met een geweldig zicht op de majestueuze Westerschelde, kwamen pers, partners en bestuur samen om er trots hun gloednieuwe parcours voor te stellen. En dat viel duidelijk bij iedereen in de smaak.

125 kilometer in Zeeland, drie lokale ronden in Schoten blijven behouden

Nadat het startschot in Terneuzen is gegeven,  duiken de renners de Westerscheldetunnel in richting Middelburg. Nadien laveert het peloton tussen Ooster- en Westerschelde richting België. Vanuit Middelburg trekken de renners achtereenvolgens via Veere, Goes, Wemeldinge en Yerseke naar Ossendrecht. Vanuit Ossendrecht gaat het naar Putte, waar de renners na 125 km op Nederlands grondgebied de grens met België oversteken.

Via Putte en Stabroek komt het peloton op grondgebied Antwerpen terecht. Van Ekeren en Merksem gaat het richting Schoten, waar de renners net als de voorbije jaren drie lokale ronden afwerken alvorens te kunnen sprinten voor de podiumplaatsen.

“De Scheldeprijs staat bekend als het “officieuze wereldkampioenschap voor sprinters”, vertelt Piet De Smet. “De aankomst in Schoten en de drie lokale ronden blijven dat ook het uitgangspunt van de Scheldeprijs.”

“Met het vernieuwde parcours doorheen Zeeland hebben we wel gekozen voor een route met heel wat aantrekkingspolen, eentje die voor meer afscheiding zou kunnen zorgen in de koers zelf. Dat heeft de passage van de Ronde van Frankrijk in 2015 bewezen, waar we gezien hebben dat de wind wel eens belangrijke rol zou kunnen spelen.”

"De wind zal zeker een rol spelen"

Die wind was hét gespreksonderwerp tijdens de persvoorstelling. Zo brengt de wijziging van het parcours met zich mee dat de kans op waaiervorming in de winderige provincie Zeeland meer dan mogelijk is en dat de kans op een massasprint misschien wel kleiner is dan ooit. 

"Ikzelf vond de aanloop naar de finale van de 'oude' Scheldeprijs wel wat eentonig", wist Flanders Classics-CEO Wouter Vandenhaute te vertellen. "Dat zal nu wel anders zijn. De wind kan ervoor zorgen dat het een heel boeiend geheel wordt met een strijd vanaf de eerste kilometers. Ik geloof alvast enorm in dit nieuwe concept."

"Die wind die heb je hier altijd wel, minstens een 3 à 4 beaufort", bevestigt Piet De Smet van de Scheldeprijs. Dat gaat zeker een rol spelen en ik ben ervan overtuigd dat dit wondermooie beelden gaat opleveren."

"De Schelde is water en water betekent wind", geeft Jo-Annes De Bat van de provincie Zeeland nog mee over de rol van de wind in zijn provincie. "De windkracht valt nog af te wachten, maar je mag ervan op aan dat het zal waaien."

"Kans voor de Zeeuwen om WorldTour-ploegen aan het werk te zien"

Dat ze in Zeeland trots zijn dat ze de oudste Vlaamse voorjaarsklassieker naar hun provincie hebben kunnen halen, viel van vele gezichten af te lezen op het stadhuis in Terneuzen. Daar verwachten ze op woensdag 4 april veel volk. "Terneuzen is sowieso al erg in trek bij Vlaamse dagjestoeristen", vertelt wethouder Sport, Jack Begijn. "En nu hebben we met de Scheldeprijs nog iets meer te bieden. Bovendien zien we een enorme toename aan wielertoeristen in onze streek. De Nederlanders krijgen steeds meer de smaak te pakken. In dat opzicht zijn we dus halve Vlamingen (lacht).

"De provincie Zeeland is erg in trek bij wielrenners", vertelt ook gedeputeerde Jo-Annes De Bat. "We hebben wielrennen tot kernsport benoemd in Zeeland en dus zijn we enorm tevreden dat een grote Vlaamse koers straks in Zeeland vertrekt. Met Jan Raas en Antwan Tolhoek hebben we enkele grote wielrenners voortgebracht. Eindelijk krijgen de Zeeuwen ook de kans om van dichtbij enkele WorldTour-ploegen aan het werk te zien. Ik ga ervan uit dat heel wat inwoners er toch even voor zullen buitenkomen."

Mooi deelnemersveld met 11 WorldTour-ploegen

En die WorldTour-ploegen zakken straks ook af naar Terneuzen. "Qua deelnemersveld mogen wij andermaal niet klagen", verklapt Piet De Smet. "Elf WorldTour-ploegen hebben toegezegd. Dat zijn Katusha Alpecin met onze recordhouder, Marcel Kittel, Quick-Step Floors met Gaviria en/of Viviani, Dimension Data met Mark Cavendish en Lotto Soudal met André Greipel. Voorts komen ook BORA-hansgrohe, FDJ, Astana, Sunweb, EF Education First-Drapac, LottoNL-Jumbo en Team Sky."

Dat geheel wordt aangevuld met de ProConti ploegen: Sport Vlaanderen, Veranda's Willems-Crelan, Wanty Groupe Gobert en WB Aqua Protect-Veranclassic uit België, Cofidis, Vital Concept en Fortuneo uit Frankrijk, Roompot uit Nederland, Aque Blue Sport en Israel Cycling Academy. Nog één wildcard moeten we uitdelen. "Daarvoor kiezen we binnenkort uit CCC, Direct Energy en Willier", zegt een tevreden voorzitter Piet De Smet. 

Tot slot vroegen we aan Wouter Vandenhaute en Piet De Smet nog of ze een droomscenario in gedachten hadden voor woensdag 4 april. "Ik hoop op een groepje vooruit met een aantal vedetten", vertelt De Smet. "Op een massasprint gaat het niet uitdraaien denk ik. Stiekem hoop ik dan dat de huidige wereldkampioen de Scheldeprijs mag winnen. Dat is wel het type renner dat daarvoor in aanmerking komt."

"Ik hoop vooral op een mooie koers, met een mooie winnaar", besluit Vandenhaute. "Als het opnieuw uitdraait op een sprint met de grote kanonnen, mooi. Als het een groepje van 30 wordt met enkele grote namen, die sprinten om de zege: ook prima. Waarom zouden Greg van Avermaet of Peter Sagan deze vernieuwde Scheldeprijs niet kunnen winnen?"

Foto's: Kristof Ramon

Bekijk hier het interactieve parcourskaartje