Bekijk het overzicht

Marcel Kittel recordhouder na vierde zege in Scheldeprijs

6 April 2016

De 104de editie van de Scheldeprijs moest met een aangepast parcours en een kleiner peloton opnieuw het "officieus wereldkampioenschap van de sprinters" worden, en kon ook rekenen op een sterk deelnemersveld: met Kittel, Greipel, Cavendisch, Kristoff en Viviani gingen er iets na het middaguur vijf snelle mannen van start aan het MAS in Antwerpen.

Na een rustig tochtje door Noord-Antwerpen gingen zes renners er na vijftien kilometer vandoor: de Nederlanders Lieuwe Westra (Astana) en Berden de Vries (Roompot), de Fransman Steven Tronet (Fortuneo), de Duitser Nico Denz (AG2R-La Mondial), de Pool Tomasz Kiendys (CCC) en onze landgenoot Sander Helven (Topsport Vlaanden-Baloise). Ook Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) probeerde nog de sprong te maken, maar miste de trein en moest na een chasse patate terug naar af. Een vlucht van zes renners dus, die al snel een voorsprong van maximaal vijf minuten bij elkaar reden.

Dat vonden ze in het peloton genoeg, zodat Etixx-Quick Step (met het oog op drievoudig winnaar Marcel Kittel) het tempo begon te bepalen. Ook de fluogele brigade van Tinkoff deed haar duit in het zakje. Niet voor Peter Sagan, maar voor diens landgenoot Erik Baška (winnaar van de Handzame Classic). Een forse tegenwind speelde ook in het voordeel van het peloton, dat de kopgroep makkelijk onder controle hield.

Vroege vlucht (te) vroeg gegrepen

Te makkelijk, bleek zelfs, want op 55 kilometer van de meet werd het zestal alweer gegrepen. Te vroeg voor de sprintersploegen, dus mochten enkele eenzaten opnieuw een poging wagen. Wanty-Belg Frederik Backaert raakte weg, en kreeg wat later gezelschap van Brian van Goethem van Roompot. Een Belg en een Nederlander samen op pad, maar meer dan een half minuutje zat er nooit in voor het bij voorbaat verdoemde duo. De sprong van Belgisch kampioen Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Sébastien Turgot (ALM) naar de twee leiders was dus even nutteloos.

Trek-Segafredo (voor Edward Theuns) stuurde Fabian Cancellara en Stijn Devolder in de bres om tempo te maken (en kilometers te malen met het oog op Roubaix), en ook de trein van Quick Step en Dimension Data (voor Cavendish) duwden op het gaspedaal. De deur achteraan het peloton ging open, en onder anderen Peter Sagan liet zich even verrassen. Maar geen ramp: op 27 kilometer van de meet kwam er een grote hergroepering toen Backaert en Van Goethem werden gegrepen en het tempo even stokte. Sagan kwam zelfs nog op kop rijden, en gaf er vervolgens op 21 kilometer van de meet moe maar voldaan de brui aan, klaar voor Roubaix...

Kwakken in Schoten

Wie zich nog bespiegelingen maakte, mocht die nu opbergen: niemand zou een massasprint in Schoten verijdelen. Tien kilometer voor het einde begonnen de treintjes zich al naar voren te wurmen: Lotto met Marcel Sieberg, Lars Bak en Kris Boeckmans voor Greipel, Trek-Segafredo met niemand minder dan Cancellara voor onze landgenoot Edward Theuns, Sky met Andrew Fenn voor Elia Viviani en Danny van Poppel, Team Wanty-Groupe met Tom Devriendt voor Roy Jans en Kenny Dehaes, LottoNL-Jumbo mikte dan weer op Tom Van Asbroeck en dan was er natuurlijk nog de blauwe armada van Etixx-Quick Step voor Marcel Kittel.

Er werd ferm gekwakt in de slotkilometers, en Mark Cavendish en de mannen van Quick Step lieten zich verrassen door het Lotto-treintje van André Greipel. Een sterke Matteo Trentin bracht Kittel (en in diens wiel ook Cavendish) in extremis echter opnieuw naar voren, waardoor de Duitser perfect kon aanzetten. Cavendish probeerde nog uit het wiel te komen maar strandde ondanks een forse eindjump op een half wiel. André Greipel werd derde voor Edward Theuns, vorig jaar nog tweede in Schoten.

Kittel zet de Scheldeprijs zo voor de vierde keer op zijn palmares, een record. Eerder was hij de snelste in 2012, 2013 en 2014. Hij bezorgt Etixx-Quick Step (eindelijk) een eerste seizoenszege in een Vlaamse klassieker.

Top 10:

1. Marcel Kittel (Etixx - Quick-Step)
2. Mark Cavendish (Dimension Data)
3. André Greipel (Lotto)
4. Edward Theuns (Trek)
5. Niccolò Bonifazio (Trek)
6. Danny van Poppel (Team Sky)
7. Nikias Arndt (Giant)
8. Wouter Wippert (Cannondale)
9. Dylan Groenewegen (LottoNL)
10. Daniel McLay (Fortuneo)

Bron: Het Nieuwsblad Sportwereld om 17:31 door Jef Van Hoofstat

Foto: digitalclickx