Bekijk het overzicht

Marcel Kittel pakt zijn vijfde zege in de Scheldeprijs na meesterlijke sprint op de Churchilllaan!

5 April 2017

‘Boonen-festival’ in ‘Boonen-land’

Een massa volk verzamelde ’s ochtends voor één keer niet aan het MAS in Antwerpen, wel in Mol, de thuisbasis van Tom Boonen. Die reed in de Scheldeprijs zijn allerlaatste koers op Belgische bodem, iets wat duidelijk heel wat mensen beroerde. Wat volgde was één langgerekt kippenvelmoment, vanaf het moment dat de afscheidnemende Boonen uit het busje stapte in de straten van Mol tot aan het startschot. Ook in Balen stond het volk in rijen dik te wachten op de doortocht van hun idool. Het was Boonens grootvader, Raymond Boonen, die aan rustoord Nethehof de 105e Scheldeprijs officieel op gang mocht vlaggen.

Naar aloude traditie kozen al snel enkele vluchters het hazenpad in de lokale ronde te Mol die volledig in het teken stond van Boonen (o.a. langs zijn geboortehuis, zijn lagere school en zijn woonplaats). Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert), Julien Stassen (WB - Veranclassic), Stijn Steels (Sport Vlaanderen-Baloise), Christophe Prémont (Veranda’s Willems-Crelan), Eugert Zhupa (Wilier Triestina), Marco Mathis (Katusha) en Pim Ligthart (Roompot) kregen van het peloton een maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten.

Traditionele sprintersploegen trekken naar voor, Boonen en Sagan schuwen het werk niet

Met nog zo’n 100km op de teller ging het tempo met een ruk de hoogte in. De koplopers werden stuk voor stuk opgeslokt door het beukwerk van de ploegen die hun mannetje in de sprint wilden afzetten. Ook het liedje van Zhupa en Ligthart was 20 kilometer voor de finish uitgezongen. Opvallend beeld nadien was een hard werkende Tom Boonen (in dienst van Marcel Kittel). Ook Sagan werd eerder al als waterdrager gespot bij Bora-Hansgrohe.

Greipel en Groenewegen sprinten niet mee in Schoten, Kittel wint met de vingers in de neus

In de slotkilometers van een erg interessante editie van deze Scheldeprijs kwamen de traditionele treintjes naar voren, wat leidde tot heel wat gewriemel en geduw in de voorste gelederen. Onder de boog van de 4km gebeurde dan toch wat niemand wilde zien: een massale val elimineerde de helft van het peloton, ook Greipel en Groenewegen werden opgehouden en zouden niet mee sprinten voor de overwinning.

Die overwinning ging net als vorig jaar naar Marcel Kittel. De Quick Step-trein zette de viervoudige winnaar van de Scheldeprijs netjes af voor de sprint en die stelde zijn teamgenoten niet teleur. De Duitser maakte het Boonen-feest helemaal compleet door in de sprint eenvoudig af te rekenen met Elia Viviani en Nacer Bouhanni. Vorig jaar pakte Kittel met zijn vierde zege al het absolute record, met zijn vijfde eindzege in het “officieuze Wereldkampioenschap voor de sprinters” wordt het voor de snelle jongens de komende jaren weer wat moeilijker om de Duitser van zijn troon te stoten.

Foto's: Digitalclickx

  • (c) Digitalclickx © (c) Digitalclickx
  • (c) Digitalclickx © (c) Digitalclickx
  • (c) Digitalclickx © (c) Digitalclickx
  • (c) Digitalclickx © (c) Digitalclickx