Bekijk het overzicht

Marcel Kittel klopt Cavendish en Greipel en wordt alleen recordhouder

6 April 2016

Veel volk verwelkomt de renners in Antwerpen

Het officieuze "Wereldkampioenschap voor de sprinters" trok zich op woensdagochtend op gang aan het MAS in Antwerpen onder heel wat belangstelling. De organisatoren kozen voor een drie ploegen minder aan de start en hertekenden het parcours om de veiligheid van de renners te garanderen. Dat lokte een deelnemersveld om u tegen te zeggen: zowel Kittel, Cavendish, Kristof, Greipel als een resem schaduwfavorieten werden luid toegejuicht door de vele fans.

Vluchten zijn kort lot beschoren

Na vijftien kilometer trok de traditionele vlucht van de dag zich op gang: Lieuwe Westra (Astana), Berden de Vries (Roompot-Oranjepeloton), Steven Tronet (Fortuneo), Nico Denz (AG2R-La Mondial), Sander Helven (Topsport Vlaanden-Baloise) en Tomasz Kiendys (CCC) kregen van het peloton een maximale voorsprong van vijf minuten. De regen en de wind maakten het een lastig voor de renners. Vooral die laatste speelde in het nadeel van de zes vluchters, die hun voorsprong snel zagen slinken. Op 55km van de eindmeet in Schoten was het liedje van het sextet uitgezongen, maar lang duurde het het niet voor enkele renners opnieuw hun kans zagen voor een ontsnapping.

Brian Van Goethem (Roompot-OranjePeloton) en Frederik Backaert (Wanty-Group Gobert) raakten weg, werden achterna gezeten door Belgisch kampioen Preben Van Hecke en Sébastien Turgot (AG2R), maar meer dan een halve minuut kregen de koplopers niet van een peloton dat onder leiding van Tinkoff (voor Baska) en Etixx-Quick Step (voor Kittel) alles onder controle hield.

Koninklijke sprint in Schoten

Niemand die in de lokale ronden in en rond Schoten nog weggeraakte, de verwachte massaspurt werd zo onvermijdbaar. De treintjes van de topfavorieten wurmden zich een weg naar voren, de toppers maakten zich klaar voor hun eindjump. Daarin was Marcel Kittel net sneller dan Mark Cavandish (Dimension Data). André Greipel vervolledigde de top 3 voor Lotto-Soudal.

Na zeges in 2012, 2013 en 2014 mocht de Duitser dus opnieuw de handen in de lucht steken in Schoten. Kittel was samen met Cavendish diegene die zich in de eregallerij van de Scheldeprijs kon sprinten met een vierde zege, het was de man van Etixx-Quick Step die het record pakte voor de Brit.

Foto: © Digitalclickx

Gerelateerd nieuws