Bekijk het overzicht

Alweer raak voor Quick-Step Floors: Fabio Jakobsen sprint naar de zege in Schoten

4 April 2018

Voor het eerst in de geschiedenis van de Scheldeprijs stak de wedstrijd de landsgrenzen over. De start werd gegeven is het Nederlandse Terneuzen, waar heel wat nieuwsgierige Nederlanders en een grote horde Belgische koersfans kennis maakten met de stad aan de Westerschelde. De eerste koersuren zouden spektakel moeten opleveren met meer dan 100 km wedstrijd in de provincie Zeeland, waar steevast de wind van de partij is. 

Na een gezellige ploegpresentatie op de Markt in Terneuzen en het startschot, was het eindelijk tijd voor koers. Een eerste vluchtpoging van de dag, met onder andere Lars Bak, Jan-Willem Van Schip en Kenneth Van Rooy , draaide op niets uit. Ondanks de wind, werd er ontieglijk hard gekoerst. De mannetjes van Kittel probeerden in de eerste wedstrijduren het peloton in stukken te doen scheuren, maar echte waaiers kwamen er niet. De definitieve vlucht van de dag kreeg even later wel groen licht: Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Jan-Willem Van Schip (Roompot), Sean De Bie (Veranda's Willems), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty Groupe-Gobert) en Alexander Cataford (United Healthcare) kregen van het peloton een voorgift van 3,5 minuten. 

Démare, Groenewegen en Kitten strijden niet mee voor de winst

Intussen was het peloton achter de vluchters in twee gebroken. Aan een spoorwegovergang in het Nederlandse Krabbendijke negeerden een tweede groep renners de slagbomen. Zij werden onherroepelijk uit koers genomen door de wedstrijdjury. Onder de gediskwalificeerden een aantal namen van een groot kaliber: Arnaud Démare, Dylan Groenewegen, Davide Martinelli en Tony Martin. En dus leek Marcel Kittel een vrijgeleide te krijgen richting een zesde overwinning in Schoten. Voor de Duitser, die in het tussenseizoen Quick-Step inruilde voor Katusha-Alpecin draaide het echter anders uit.

Op tien kilometer van de meet kreeg Kittel te maken met een lekke band. Ploegmaats Politt en Schmidt probeerden d Duitser nog terug in het peloton te brengen, maar al snel zag de Duitser de zinloosheid van zijn poging in. Op dat ogenblik had een uitgedund peloton net Antoine Duschesne (Groupama-FDJ) en Owain Doull (Sky) bij de lurven gegrepen. Zij waren ervandoor gegaan bij het binnenrijden van grondgebied Antwerpen, maar maakten met slecht anderhalve minuut voorsprong geen schijn van een kans tegen het aanstormende peloton.

"The Wolfpack" strikes again

En dus zou het in Schoten opnieuw uitdraaien op een sprint, weliswaar zonder topfavorieten Groenwegen, Kittel en Démare. Een hapje dus voor de 'wolfpack' van Quick-Step Floors. Iljo Keisse en Zdenek Stybar zetten hun jonge ploegmaat Fabio Jakobsen in een zetel en die freewheelde naar de zege, nummer 25 al voor het team van Patrick Lefevere. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) en Chris Lawless eindigden nog net op de finishfoto en werden beloond met een plaatsje op het podium. De diamanten waren echter voor Fabio Jakobsen, 21 jaar en nu al een van de toptalenten in het peloton, een naam die we in de toekomst ongetwijfeld nog wel eens zullen tegenkomen op de erelijst van de Scheldeprijs. 

  • Photo News © Photo News
  • Photo News © Photo News
  • Photo News © Photo News
  • Photo News © Photo News