Bekijk het overzicht

Afscheid voor eigen volk

30 August 2016

Tom Boonen zwaait als actief renner af in Parijs-Roubaix. Drie dagen eerder staat de klassiekerkoning een volksfeest in eigen midden te wachten wanneer de Scheldeprijs de traditionele startplaats Antwerpen voor één keer inruilt voor Mol. “Ik was ongelooflijk vereerd toen de organisatoren van de Scheldeprijs me hun plan voorlegden”, legt Tom Boonen uit. “De Scheldeprijs is tenslotte een wedstrijd met naam en faam, een koers met een mooie erelijst. Wat ik nu vooral voel is trots, en dankbaarheid. Voor mijn supporters wordt dit een unieke dag, en ook al belooft het met die start in Mol extra druk te worden, ik neem het er graag bij. Het zal enorm hectisch worden voor aanvang van de wedstrijd, dat weet ik nu al. Maar na de wedstrijd duik in snel mijn bed in, omdat ik ambitieus blijf tot en met Parijs-Roubaix.”

De renners tekenen het startblad op het Rondplein in Mol. Nadien wordt via Balen een ronde door de Kempen gemaakt. Na pakweg 50 kilometer komt het peloton nog een keertje door de woonplaats van Tom Boonen. “In de buurt van Tielen, na ongeveer 108 kilometer, wordt weer aangesloten op het traditionele parcours van de Scheldeprijs”, meldt Jef Peeters namens de lokale organisatie.

Paul Rotthier, de burgemeester van Mol, is in zijn nopjes met de unieke kans die Mol in de schoot wordt gegooid. “We zijn vast van plan er een ongelooflijk feest van te maken”, laat de burgervader weten. “Vijftien jaar geleden won Tom Boonen de Zuidkempense Pijl op een impressionante manier. Zijn ploegleider, Wilfried Peeters, zwaaide in dat jaar af als actief renner. Zoveel jaar later is de cirkel nu rond. Dat de organisatoren van de Scheldeprijs ons de gelegenheid geven Tom Boonen in zijn eigen dorp bij de start van zijn laatste wedstrijd op Belgische bodem uit te zwaaien is gewoon uniek. Wij laten in elk geval niks onverlet om er een onvergetelijke dag van te maken.”

De Scheldeprijs maakt deel uit van de Flanders Classics-reeks. Wim Van Herreweghe, de man die de start van de Ronde van Vlaanderen naar Antwerpen verhuisde, is gelukkig met de zet van de organisatoren van de Scheldeprijs. “Een renner met de erelijst en de uitstraling van Tom Boonen verdient zo’n huldebetoon. Boonen heeft vijftien jaar lang het Vlaamse voorjaar beheerst. In totaal stond hij 17 keer op het podium van een wedstrijd van Flanders Classics. Ik hoop dat Tom straks voluit kan genieten van het eerbetoon dat hem voor eigen volk staat te wachten. Zoals ik hem ken zal dat niet ten koste gaan van zijn focus op het sportieve. Flanders Classics verwacht in zijn laatste voorjaarscampagne nog heel wat moois van hem.”

Piet De Smet, de organisator van de Scheldeprijs, legt er de klemtoon op dat de verhuizing van Antwerpen naar Mol éénmalig is. De eerste contacten tussen hem en Tom Boonen dateren van begin augustus. “Tom reageerde meteen uitermate enthousiast op ons voorstel. Wij wilden hem de kans geven zijn afscheid voor eigen publiek te beleven, en we zijn heel trots dat hij daarop wilde ingaan. Op deze manier brengt de Scheldeprijs hulde aan de beste Belgische renner – een Antwerpenaar, bovendien – van de laatste vijftien jaar.”

Foto: © Dirk Cuyt

Gerelateerd nieuws