Bekijk het overzicht

Aangepast parcours focust extra op sprinters

22 January 2020

Vandaag werd het parcours van de Scheldeprijs voorgesteld in Terneuzen, waar op woensdag 8 april de 108e editie van start zal gaan. Door wijzigingen is het parcours nog meer op het lijf van de sprinters geschreven. Bovendien keert de wedstrijd zo terug naar de ziel van de Scheldeprijs, het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters. 

Na twee succesvolle edities vertrekt de Scheldeprijs dit jaar al voor de derde keer over de grens in Terneuzen. Om 12u15 zullen de renners op het Stadhuisplein aan hun 200 km lange tocht richting Schoten beginnen, tot groot plezier van Jack Begijn, wethouder Sport van de gemeente Terneuzen: “We zijn enorm trots dat de start van de oudste Vlaamse voorjaarsklassieker opnieuw hier in Terneuzen plaatsvindt. Extra mooi dit jaar is de toevoeging van een plaatselijke ronde in Terneuzen. Dat betekent een extra passage langs de startlijn op de Scheldeboulevard, waarna de strijd ook daadwerkelijk hier al losbarst. We verwachten weer vele Vlaamse en Nederlandse wielerfans in Terneuzen te mogen begroeten!”

Westerscheldetunnel

De officiële start ligt in tegenstelling tot voorgaande jaren nu vóór de Westerscheldetunnel, wat de wedstrijd in 2020 een extra twist geeft. Die passage door de Westerscheldetunnel brengt de renners in Zuid-Beveland. Daar wachten de renners vooral brede wegen en dijken door de polders, waar de wind net als tijdens de voorbije twee edities de wedstrijd mee zou kunnen bepalen.

De tocht dwars door Zeeland telt dit jaar 100 km en dat betekent dat de wedstrijd fifty-fifty verdeeld wordt over Nederlands en Belgisch grondgebied. Gedeputeerde van Zeeland, Jo-Annes de Bat, is trots het peloton van de Scheldeprijs weer te ontvangen: “Een koers langs de boorden van de Schelde, op het snijvlak van land en water. De prachtige kilometers op Zeeuws grondgebied zullen de renners flink uitdagen. Ik kijk er weer naar uit!”  Via Goes, Yerseke en Ossendrecht gaat het richting Putte-Kapellen waar het peloton de grens zal oversteken en richting Schoten zal rijden. 

Klassieke finale

Wanneer het peloton de finish op de Churchilllaan een eerste keer bereikt, wachten hen dit jaar opnieuw drie lokale ronden van 17,4 km in en rond Schoten. De plaatselijke lus blijft ongewijzigd en dus vindt het peloton ook iedere ronde opnieuw de kasseien van de Broekstraat in Wijnegem op z’n weg. Aan het einde van de derde lokale ronde maakt het peloton zich op voor het jaarlijkse officieuze WK voor sprinters in het voorjaar.

Omstreeks 17u15 weten we of Fabio Jakobsen voor een derde keer op rij over de snelste benen zal beschikken. Burgemeester Maarten De Veuster laat alvast weten dat Schoten het peloton met open armen zal verwelkomen: “De Scheldeprijs is een wielerhoogdag waar alle Schotenaren reikhalzend naar uitkijken. Bovendien zijn we allemaal verheugd dat de Scheldeprijs ook de volgende 6 edities in Schoten blijft.”

 

Foto: (c) Sigfrid Eggers