Mobiliteit

Scheldeprijs 2022: Mobiliteit in Terneuzen

De corona pandemie heeft de voorbije 2 jaar voor heel wat beslommeringen gezorgd. In 2020 kon de Scheldeprijs, door de geldende coronamaatregelen, op de voorziene datum van 8 april 2020 niet doorgaan. De Scheldeprijs werd dan verplaatst naar 14 oktober 2020, maar door de opflakkerende pandemie was een start in Terneuzen niet mogelijk. In 2021 kon enkel onder zeer strikte veiligheidsmaatregelen, zonder publiek, en buiten het centrum van Terneuzen de start gegeven worden voor de 109de Scheldeprijs, met dank aan de vele betrokken actoren voor hun inzet en medewerking. Niettegenstaande de pandemie nog niet volledig voorbij is, staan de sterren nu in 2022 veel gunstiger. Voor de vijfde keer in de geschiedenis van de Scheldeprijs steken we dan ook de landgrens over naar Terneuzen in Nederland, de startplaats voor de 110e editie. Het parcours leidt door de waterrijke provincie Zeeland voordat de renners de finish in Schoten bereiken. Wie in de nabijheid van het centrum van Terneuzen woont, komt het beste te voet naar de startzone. Het vinden van een parkeerplek of fietsenstalling is in dat geval niet nodig. In Terneuzen bevindt de startzone zich vlakbij de Westerschelde. Het (afgesloten) rennerskwartier bevindt zich vanaf 10.30 uur op het Stadhuisplein. De voorstelling van de renners vindt plaats op het presentatiepodium op de Markt (vanaf 11.30 uur).

Op 6 april 2022 bedienen op het Kernnet in Zeeuws-Vlaanderen de buslijnen 10 en 20 van Connexxion de tijdelijke bushalte Terneuzen-Van Steenbergenlaan/Axelsestraat. Deze tijdelijke halte bevindt zich op 5 minuten wandelafstand van de startzone in het centrum van Terneuzen.

Klik hier voor informatie omtrent de vervoersbewijzen voor de buslijnen van Connexxion (NL)

Vanuit Gent en Zelzate (B): met lijn 55 van De Lijn van Gent naar Zelzate. In Zelzate overstappen aan halte Klein Rusland op lijn 6 van Connexxion naar Terneuzen, Busstation Westerscheldetunnel, en vervolgens met lijn 10 of lijn 20 richting Hulst tot de tijdelijke halte Terneuzen – Van Steenbergenlaan/Axelsestraat.

Vanuit Sas van Gent: met lijn 511 van Connexxion naar Terneuzen, busstation Westerscheldetunnel. Overstappen op lijn 10 of lijn 20 richting Hulst tot de tijdelijke halte Terneuzen – Van Steenbergenlaan/Axelsestraat.

Vanuit Oostburg : met lijn 1 van Connexxion naar Terneuzen, busstation Westerscheldetunnel. Overstappen op lijn 10 of lijn 20 richting Hulst tot de tijdelijke halte Terneuzen – Van Steenbergenlaan/Axelsestraat.

Vanuit Goes :  met lijn 20 van Connexxion naar Terneuzen; uitstappen bij tijdelijke halte Van Steenbergenlaan / Axelsestraat.

Vanuit Middelburg : met lijn 50 van Connexxion naar Terneuzen, busstation Westerscheldetunnel. Overstappen op lijn 10 of lijn 20 richting Hulst tot de tijdelijke halte Terneuzen – Van Steenbergenlaan/Axelsestraat.

Vanuit Hulst :  met lijn 10 of lijn 20 van Connexxion naar Terneuzen; uitstappen bij tijdelijke halte Van Steenbergenlaan / Axelsestraat.

klik hier voor de volledige mobiliteitsnota Terneuzen in pdf-formaat of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Terneuzen steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

Een gezonde en goedkope manier om de startzone te bereiken, is per fiets.

Op enkele minuten afstand van de startzone ligt aan de Herengracht een gratis, bewaakte en overdekte fietsenstalling.

Speciaal voor de start van de Scheldeprijs wordt extra ‘openlucht’ fietsenstalling gerealiseerd met hekwerken die in het verlengde van de bestaande fietsenstalling worden geplaatst.

klik hier voor de volledige mobiliteitsnota Terneuzen in pdf-formaat of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Terneuzen steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

Vanuit België : 

E34/N49 (Expresweg) vanuit Antwerpen of Brugge: afrit 13 Zelzate-Oost/Terneuzen RA op R4 (J. F. Kennedylaan) – RD 1ste verkeerslichten – RD 2de verkeerslichten N423 – RD N62 grens met Nederland/provincie Zeeland N62 Tractaatweg – RA N290 afslag Terneuzen centrum/Zaamslag – rotonde 1ste afslag RA – RD verkeerslichten centrum Terneuzen Guido Gezellestraat en aldaar kunt u gebruik maken van de parkeermogelijkheden die op de plattegrond zijn genoemd.

Vanuit Nederland : 

 • vanuit richting Zuid-Beveland : door de Westbuis van de Westerscheldetunnel naar Terneuzen
 • vanuit richting Hulst : 
  • via de N258 en de N62 Tractaatweg  – RA N290 afslag Terneuzen centrum/Zaamslag – rotonde 1ste afslag RA – RD verkeerslichten centrum Terneuzen
  • Via de N290 - in Terneuzen RA Guido Gezellestraat 
 • vanuit richting Sluis : N253 tot Schoondijke - RA N61 volgen tot aan het kruispunt van Hoofdweg met Tractaatweg - LA Guido Gezellestraat

Zie plattegrond voor de parkings in het centrum van Terneuzen

klik hier voor de volledige mobiliteitsnota Terneuzen in pdf-formaat of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Terneuzen steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

Klik hier voor de (bijgevoegde) plattegrond met parkeermogelijkheden rondom de startzone.

Bovengronds parkeren: "Parkeerticket kopen" of "Belparkeren" op de parkings:

 • nr   3 Parkeerterrein Axelsedam;
 • nr   4 Schoollaan / Steenkamplaan;
 • nr   8 Steenkamplaan;
 • nr   9 Oostkant (parkeerplaatsen tegenover ingang Bibliotheek, max 1 uur);
 • nr 10 Rosegracht;
 • nr 11 Herengracht;
 • nr 12 Oude Veerhaven;
 • nr 13 Vlooswijkstraat;
 • nr 14 Westerscheldedijk;
 • nr 15 Westkolkstraat;
 • nr 16 Dr. Buijzestraat Epicurus

Bovengronds parkeren: gratis parkeren

 • tijdelijk ingerichte parkeergelegenheid in de berm van de Scheldeboulevard, tussen De Blokken tot ter hoogte van Waterfront, op aanwijzing van de aanwezige toezichthouders;
 • in de blauwe zone max 2 uur parkeren met parkeerschijf
  • Axelsestraat, Tramstraat, Tuinstraat, Van Steenbergenlaan ten westen van de Axelsestraat

Ondergronds parkeren: Betaald parkeren (maximale prijs per dag is 4 euro) kan in:

 • nr   2 Parkeergarage Theaterplein      228 plaatsen;
 • nr 20 Parkeergarage Schuttershof      177 plaatsen;

Parkeergarage Oostkolk (nr 1) is op woensdag 8 april gereserveerd voor personeel stadhuis, kantoorpersoneel DOW en vergunninghouders binnenstad.

De onderstaande parkings in de startzone zijn niet beschikbaar/bereikbaar voor het publiek.  Zij worden gereserveerd voor  koers gerelateerde doeleinden. 

 • nr   5 Scheldekade, parkeerplaatsen t.o. Scheldekade 5 t/m 18;
 • nr   6 Stadhuisplein;
 • nr   7 Oostelijk Bolwerk;

klik hier voor de volledige mobiliteitsnota Terneuzen in pdf-formaat of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Terneuzen steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

Scheldeprijs 2022: Mobiliteit in Schoten

Ter gelegenheid van de Scheldeprijs op woensdag 6 april 2022 zal er plaatselijk de nodige verkeershinder zijn in het centrum van Schoten. Om 11u30 start de internationale wedstrijd voor de Vrouwen Elite op de Churchilllaan te Schoten. Tussen 13u30 en 17u30 zullen de renners (vrouwen elite en daarna mannen elite) verschillende keren passeren door de straten van de lokale omloop in en rond Schoten, over een parcours van 17.2 km. Tussen deze uren kan je slechts sporadisch met de auto door deze straten, en dan enkel mee met de richting van de koers en nadat de groene vlag is gepasseerd. De koers op de lokale omloop (zie weergave met stippellijn “Parcours Scheldeprijs”) beweegt op het onderstaande plan mee met de wijzers van de klok.

Antwerpen is gemakkelijk bereikbaar met de trein via de verbindingen met halte in het station Antwerpen-Centraal. Verder naar Schoten vanuit Antwerpen-Centraal met tram en/of bus.

Vanuit het treinstation hebt u directe toegang tot de metrostations “Diamant” en “Astrid” met een snelle tramverbinding naar Merksem (zie Met de tram)

Op 5 minuten wandelafstand vertrekken aan de Franklin Rooseveltplaaats, kwadrant C,  meerdere rechtstreekse busverbindingen naar Schoten (zie Met de bus)

Uurregeling trein: www.belgianrail.be

Bekijk hier het volledige mobiliteitsplan van Schoten in een pdf-document of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Schoten steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

Premetrolijn 2 Hoboken-Merksem
Premetrolijn 3 Zwijndrecht-Merksem

De halte P+R Merksem (aan Carrefour Schoten) zal uitzonderlijk op 6 april 2022  bediend worden door de omgeleide buslijnen van en naar Antwerpen die in Schoten passeren.

Aan halte “P+R Merksem” kan je overstappen op één van de directe buslijnen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) halte Wilgendaalstraat. Deze buslijnen passeren tijdens hun omleidingsroute de halte P+R Merksem en hebben daar op 6 april 2022 een "Tijdelijke halte".

Vanaf eindhalte “P+R Merksem”, 2.8 km (ongeveer 35 minuten) te voet naar Schoten-Centrum langs Horstebaan en Vordensteinstraat

Bekijk hier het volledige mobiliteitsplan van Schoten in een pdf-document of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Schoten steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

Naar het centrum van Schoten vanuit richting Antwerpen

De rechtstreekse buslijnen naar Schoten vanuit Antwerpen vertrekken aan de Franklin Rooseveltplaats 1A
lijnen 600 601 en 602 aan Roosevelt perron C5
lijnen 620 en 621 aan Roosevelt perron C4

kaart lijnen 600-601-602, halte Wilgendaalstraat

kaart lijnen 620-621, halte Wilgendaalstraat

  Naar het centrum van Schoten vanuit richtingen Meerle, St. Job en Wijnegem

  kaart lijnen 600-601-602, halte Wilgendaalstraat

  kaart lijnen 620-621, halte Wilgendaalstraat

  • 620 Meer - Hoogstraten - Antwerpen   dienstregeling
  • 621 Schoten - Antwerpen   

  kaart lijn 780, halte Rusthuis

  • 780 Wijnegem-Schoten-Brasschaat-Kapellen-Zandvliet - dienstregeling - vertrekt aan achterzijde Wijnegem Shopping Center

  Lijn 610 van vertrekhalte Rusthuis in Schoten naar Oelegem/Schilde en van Oelegem/Schilde tot eindhalte Rusthuis in Schoten

  Naar het centrum van Schoten vanuit richtingen Kapellen en Brasschaat

  • 640 Brecht-Wuustwezel-Brasschaat-Antwerpen - dienstregeling - halte P+R Merksem
  • 650 Kapellen-Antwerpen Luchtbal Station - dienstregeling - halte P+R Merksem

  Aan halte “P+R Merksem” kan je overstappen op één van de directe buslijnen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) halte Wilgendaalstraat. Deze buslijnen passeren tijdens hun omleidingsroute de halte P+R Merksem en hebben hier op 6 april 2022 een "Tijdelijke halte".

  Vanaf halte “P+R Merksem” 2.8 km (ongeveer 35 minuten) te voet naar Schoten-Centrum langs Horstebaan en Vordensteinstraat

  Naar het centrum van Schoten vanuit richting Zandvliet

  Buslijnen 780 en 640  : In het centrum van Brasschaat aan het kruispunt van de Bredabaan en de Augustijnslei kan je overstappen aan halte Brasschaat Kerk Bredabaan (haltenummer 105737) van lijn 640 op lijn 780 aan halte Brasschaat Kerk Augustijnslei (haltenummer 109856)

  Buslijnen 780 en 650 hebben in Kapellen 3 gemeenschappelijke haltes: “Dorp” “Administratief Centrum” en “Zilverenhoeklaan”

  Uurregeling : www.delijn.be of klik op de link dienstregeling achter de buslijn voor de dienstregeling op 6 april 2022

  Bekijk hier het volledige mobiliteitsplan van Schoten in een pdf-document of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Schoten steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

  Voor alle koersliefhebbers in en rond Schoten, alsook de sportieve wielerfanaten, is het aangeraden om indien mogelijk met de fiets te komen. Er zijn fietsstallingen in:

  • Kopstraat 10, Parking Vordenstein ( 1.1 km te voet naar Schoten-Centrum langs Kopstraat, Horstebaan en Vordensteinstraat = 13 minuten)
  • de Sint-Cordulastraat , ter hoogte van De Kaekelaar

  Bekijk hier het volledige mobiliteitsplan van Schoten in een pdf-document of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Schoten steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

  Als je met de wagen komt, combineer dit dan zoveel mogelijk met het aanbod van het openbaar vervoer van en naar het centrum van Schoten.

  Op hun omleidingsroute zal de tram- en bushalte P+R Merksem (aan Carrefour Schoten) op 6 april 2022 uitzonderlijk bediend worden door de buslijnen van en naar Antwerpen die in Schoten passeren.

  Na de start van de wedstrijd voor Vrouwen Elite in Schoten om 11u30 zullen de renners tussen 13u30 en 17u30 verschillende keren passeren door de straten van de lokale omloop in en rond Schoten, over een parcours van 17.2 km. Tussen deze uren kan je slechts sporadisch met de auto door deze straten, en dan enkel mee met de richting van de koers en nadat de groene vlag is gepasseerd. De koers op de lokale omloop beweegt op het plan mee met de wijzers van de klok.

  E19 vanuit Antwerpen, richting Breda

  Antwerpen Ring (R1) – volg Breda - Uitrit 5 MERKSEM/Kapellen/Brasschaat – 1e afslag rechts richting SCHOTEN – einde afrit rechts : Bredabaan – volg richting Schoten tot kruispunt Bredabaan/Horstebaan (Carrefour).

  In combinatie met het openbaar vervoer: aan de verkeerslichten rechtdoor op Bredabaan naar Parking P&R Keizershoek in Merksem (aan uw rechterzijde) of linksaf naar Horstebaan naar parking Carrefour (aan uw rechterzijde).

  Met auto naar Schoten: linksaf naar Horstebaan, rechtdoor tot aan de derde zijstraat links, naar Parking Vordenstein (max. 100 wagens) in de Kopstraat of verder door naar Parking Sporthal De Zeurt, Eksterdreef 6 (max 290 wagens)

  E19 vanuit Breda, richting Antwerpen

  Antwerpen Ring (R1) – volg Antwerpen - Uitrit 5 MERKSEM/Kapellen/Brasschaat – einde afrit rechts Kapelsesteenweg – aan de eerste verkeerslichten rechtsaf Bredabaan - volg richting Schoten tot kruispunt Bredabaan/Horstebaan (Carrefour).

  In combinatie met het openbaar vervoer: aan de verkeerslichten rechtdoor op Bredabaan naar Parking P&R Keizershoek in Merksem (aan uw rechterzijde, €1,00 per dag) of linksaf naar Horstebaan naar parking Carrefour (aan uw rechterzijde).

  Met auto naar Schoten: linksaf naar Horstebaan, rechtdoor tot aan de derde zijstraat links, naar Parking Vordenstein (max 100 wagens) in de Kopstraat of verder door naar Parking Sporthal De Zeurt, Eksterdreef 6 (max 290 wagens)

  Alternatief vanuit het westen (E17 & E34)

  De wielerliefhebbers die met de wagen komen uit de richting Oost- en West-Vlaanderen nemen bij voorkeur het openbaar vervoer premetrolijn 3 Zwijndrecht-Merksem vanaf de P&R te Melsele (zie Schoten - Met tram en/of bus).
             GPS coördinaten : P+R Melsele, Vendoorn 1 : 51°13'02.2"N 4°18'26.5"E

  Alternatief vanuit het oosten (E34 & E313)

  De wielerliefhebbers die met de wagen komen uit de richting Turnhout (E34) of Hasselt (E313) kunnen uitrit 18 Wommelgem nemen.

  Aan de uitrit heb je de P&R Wommelgem. Deze ligt op 1 km (10 minuten) wandelafstand van het Shopping Center te Wijnegem. Aan het Shopping Center van Wijnegem (zuidkant, vlakbij inkom 13) heb je een directe busverbinding met lijn 780 naar het centrum van Schoten (zie Met de bus).

  Je kan de wagen ook parkeren op de parking van Makro, op de Houtlaan in Wijnegem (over het kruispunt met de Turnhoutsebaan) of aan het Shopping Center Wijnegem (parkeerplaatsen rondom het Shopping Center, OPGELET de parkeergarage en de dakparking worden na 20 uur afgesloten).

  Bekijk hier het volledige mobiliteitsplan van Schoten in een pdf-document of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Schoten steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

  Parking P+R Keizershoek Bredabaan, Merksem (€1,00 per dag)

  Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan, richting Merksem, rechtdoor:

  • Voorbij het kruispunt is de eindhalte van de premetrolijnen 2 en 3 (halte P+R Merksem) en is aan de rechterkant de parking van Park & Ride Keizershoek

  Aan halte “P+R Merksem” kan je overstappen op één van de directe buslijnen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) halte Wilgendaalstraat. Deze buslijnen passeren tijdens hun omleidingsroute de halte P+R Merksem en hebben daar op 6 april 2022 een "Tijdelijke halte".

  Vanaf “P+R Merksem” 2.8 km (ongeveer 35 minuten) te voet naar Schoten-Centrum langs Horstebaan en Vordensteinstraat

  Parking Carrefour, langs Horstebaan, Schoten

  Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan, linksaf richting Schoten

  • Aan uw rechterzijde heb je de parking van Carrefour. Neem de derde afslag voor de parking aan de achterzijde van Carrefour (2de afslag is enkel om het parkeerterrein van Carrefour te verlaten).

  Aan halte “P+R Merksem” (op de Bredabaan voor Carrefour) kan je overstappen op één van de directe buslijnen vanuit Antwerpen naar Schoten-Centrum (lijnen 600-601-602-620-621) halte Wilgendaalstraat. Deze buslijnen passeren tijdens hun omleidingsroute de halte P+R Merksem en hebben daar op 6 april 2022 een "Tijdelijke halte".

  Vanaf Parking Carrefour 2.5 km (ongeveer 30 minuten) te voet naar Schoten-Centrum langs Horstebaan en Vordensteinstraat

  Parking Domein Vordenstein (100 plaatsen), Kopstraat 10, Schoten

  • Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan, sla linksaf naar de Horstebaan. Op het kruispunt van de Horstebaan/Kopstraat (3de zijstraat links van de Horstebaan) linksaf in de Kopstraat.

  Vanaf de parking Vordenstein, 1.1 km (ongeveer 13 minuten) te voet naar Schoten-Centrum via de Kopstraat, Horstebaan en Vordensteinstraat.

  Parking Sporthal De Zeurt, Eksterdreef 6, Schoten (290 plaatsen)

  • Aan het kruispunt Bredabaan/Horstebaan, sla linksaf naar de Horstebaan. Op het kruispunt van de Horstebaan/Kopstraat (3de zijstraat links van de Horstebaan) linksaf in de Kopstraat, aan het einde van de straat op het kruispunt Ridder Walter van Havrelaan met de Kopstraat, sla linksaf in de Kopstraat, richting Brecht. Rechtdoor in de Kopstraat, de eerste zijstraat linksaf in de Eksterdreef, vervolgens rechtsaf en verder rechts aanhouden naar de parking aan de Sporthal De Zeurt.

  Vanaf de parking Sporthal De Zeurt :
  met het openbaar vervoer :

  • halte 101571 Gemeentelijk Sportpark (Kopstraat 89) directe buslijnen 600-601-602-620-621 vanuit Hoogstraten richting Schoten-Centrum tot halte 101581 Wilgendaalstraat
  • halte 105466 Eksterdreef (Paalstraat 389) buslijn 780 vanuit Zandvliet via Schoten-Centrum naar Wijnegem Shopping Center, tot halte 109936 Rusthuis

  1.9 km (ongeveer 23 minuten) te voet naar Schoten-Centrum via de Paalstraat.

  Bekijk hier het volledige mobiliteitsplan van Schoten in een pdf-document of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Schoten steeds bij de hand hebt op uw smartphone.

  Scheldeprijs 2022 – Omleidingsplan Schoten

  Vanuit Brecht

  Richting Merksem : Brechtsebaan (N115), vervolgens ring van Schoten tot aan Vordenstreinstraat, Horstebaan, Bredabaan.

  Richting Deurne : Brechtsebaan (N115), vervolgens ring van Schoten tot Borkelstraat, Jozef Hendrickxstraat, V. Adriaenssensstraat, Braamstraat en Hoogmolenbrug.

   

  Vanuit Merksem

  Richting Brecht : Eethuisstraat (N115), Winkelstapstraat, Bredabaan, Horstebaan, Ring van Schoten, Brechtsebaan (N115).

  Richting Deurne : Eethuisstraat (N115), Winkelstapstraat, Bredabaan, Horstebaan, Borkelstraat, Jozef Hendrickxstraat, V Adrieaenssensstraat- Hoogmolenbrug.

   

  Richting Wijnegem en Deurne : Bisschoppenhoflaan,

  Of: Deurnebaan, Bredabaan, Horstebaan, Borkelstraat, Jozef Hendrickxstraat, Victor Adriaenssensstraat, Braamstraat, Hoogmolenbrug, enz ….

  Of: Metropoolstraat, Jozef Cogelslei, Deuzeldlaan, Eethuisstraat (N115), Winkelstap, Horstebaan, Borkelstraat, Jozef Hendrickxstraat, Verbertstraat, Victor Adriaenssensstraat, Hoogmolenbrug

   

  Vanuit Deurne-Hoogmolenbrug

  Richting Brecht : de Braamstraat, Verbertstraat, Hendrik Consciencestraat, Venstraat, Zaatstraat, Fluitbergstraat,  Paalstraat, vervolgens ring van Schoten, Brechtsebaan (N115).

  Richting Merksem : via de Braamstraat, Verbertstraat, Hendrik Consciencestraat, Venstraat, Zaatstraat, Fluitbergstraat , Paalstraat, ring van Schoten, Horstebaan, Bredabaan

   

  Bekijk hier het volledige mobiliteitsplan van Schoten in een pdf-document of scan de onderstaande QR-code zodat je de mobiliteitsnota van Schoten steeds bij de hand hebt op uw smartphone.