Bekijk het overzicht

Alles wat u moet weten over de Scheldeprijs: koers is veiliger, topspurters keren terug

6 April 2016

Scheldeprijs wil van zijn slechte reputatie af: Aangepast parcours en minder renners

De organisatoren willen meer inzetten op veiligheid, aangezien hun koers de laatste jaren in die optiek een slechte naam heeft gekregen. In 2011 was er de zware val van onder anderen wijlen Wouter Weylandt, Tyler Farrar en Sjef De Wilde. Het jaar nadien waren er, mede door de regen, opnieuw een pak valpartijen en ook vorig jaar bleef niet iedereen recht in de laatste kilometer. Hierdoor stond de Scheldeprijs niet meer op het lijstje van bepaalde renners. Daar komt, als het van de mensen van de vzw Schotense Wielerclub afhangt, nu verandering in.

De organisatoren snoeiden onder andere in het deelnemersveld. Zij laten aan het MAS in Antwerpen nog slechts 22 teams starten in plaats van de gebruikelijke 25. Dat maakt dat het deelnemersveld uit maximaal 176 renners bestaat, daar waar er normaal 200 op weg naar de finishplaats in Schoten rijden.

Ook het parcours werd aangepast, zeker in de laatste kilometer. Voor de laatste rechte lijn worden nu twee bochten genomen zodat het peloton wellicht op een lint naar de Churchilllaan trekt. Vertrekplaats is nog steeds de Oostendekaai aan het MAS. Van daaruit gaat het in een streep naar de Nederlandse grens in de buurt van Meerle, om dan via Wortel, Rijkevorsel, Lichtaart opnieuw westwaarts te trekken via Zandhoven, Schilde en Schoten. Daar wachten nog eens drie plaatselijke ronden van elk 16,8 kilometer.

Topsprinters keren terug

De extra maatregelen die de organisatie heeft genomen om de sprinters te beschermen heeft duidelijk zijn invloed gehad op het deelnemersveld. Vorig jaar stuurden Greipel, Kittel en Cavendish nog hun kat naar Antwerpen, nu zijn ze er allemaal bij. En zo doet de Scheldeprijs zijn bijnaam van "officieus wereldkampioen voor spurters" opnieuw eer aan.

Titelverdediger Alexander Kristoff krijgt het dus een pak moeilijker dan vorig jaar, toen de concurrentie toch een stuk kleiner was. De Noor is ook de enige topspurter die afgelopen zondag in de finale van de Ronde van Vlaanderen tot op het einde meestreed om de zege. Hij werd er uiteindelijk vierde. Met zes ritzeges (Oman, Qatar en De Panne) is het palmares van Kristoff dit voorjaar al flink aangevuld. Al is het al van 21 februari - laatste etappe in de Ronde van Oman - geleden dat hij nog eens een massasprint kon winnen.

Ook André Greipel trok voorbije zondag alle registers open tijdens de Ronde van Vlaanderen. De Duitser die verrassend genoeg de Scheldeprijs nog nooit kon winnen of het podium haalde, lijkt hersteld van de ribblessure die hem al sinds de Ronde van de Algarve parten speelt. In de Driedaagse De Panne-Koksijde kon Greipel door omstandigheden nog geen rol spelen, in Schoten moet dat wel lukken. Lotto-Soudal heeft ook nog thuisrijder en spurter Kris Boeckmans aan de start.

Bij dat andere Belgische blok, Etixx-QuickStep, trekken ze ook resoluut de kaart van een Duitse sprinter: Marcel Kittel. Niet verwonderlijk want Kittel is met drie zeges in de Scheldeprijs de mederecordhouder. Net zoals Kristoff schoot ook Kittel dit seizoen al zes keer raak. Drie keer in de Dubai Tour, twee keer in de Algarve en één keer in de Panne. Die laatste overwinning was een flinke mentale opsteker voor Kittel nadat hij zich en dag eerder door Viviani had laten vloeren. Met Boonen, Trentin, Van Keirsbulck, Richeze, Martinelli, Sabatini en Wisniowski in dienst beschikt Kittel op papier alvast over het sterkste treintje.

Maar die trein faalde dus in de tweede etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde toen Elia Viviani alsnog de zege afsnoepte van Marcel Kittel en Alexander Kristoff. De Italiaan van Team Sky komt meestal net iets te kort voor de overwinning als de allersnelste benen van het peloton om de zege spurten, maar er rijdt tussen Antwerpen en Schoten niemand rond die hij nooit eerder heeft gevloerd.

Mark Cavendish heeft net zoals Kittel al drie keer de Scheldeprijs gewonnen. De laatste keer dateert al van 2011. Na zijn eindzege in de Ronde van Qatar verschoof Cavendish zijn focus naar de piste, waar hij samen met Bradley Wiggins wereldkampioen werd in de ploegkoers. Sindsdien gaf hij forfait voor Gent-Wevelgem, de Driedaagse De Panne-Koksijde en de Ronde van Vlaanderen om zich optimaal te kunnen focussen op de Scheldeprijs.

Wat de Belgen betreft kijken we vooral naar Edward Theuns. De renner van Trek-Segafredo eindigde vorig jaar als tweede en bewees dit jaar in Parijs-Nice en Dwars door Vlaanderen dat hij in een topsprint kan meedoen om de overwinning. Roy Jans wil dan weer de Scheldeprijs winnen voor zijn overleden ploegmakker Antoine Demoitié. Michael Van Staeyen werd vorig jaar achtste en kan voor eigen publiek altijd dat tikkeltje meer.

Andere snelle benen aan de start: Andrea Guardini, Dylan Groenewegen, Niccolo Bonifazio,Sam Bennett en Erik Baska.

Ook de kasseitoppers rijden mee

Op de deelnemerslijst staan ook zowat alle grootheden van de voorbije Ronde van Vlaanderen: Peter Sagan, Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Tom Boonen, Lars Boom, Ian Stannard, Luke Rowe, Stijn Devolder. Zij maken van de Scheldeprijs gebruik om een doorgedreven training door te voeren. Wanneer het gedrum voor de massaspurt begint, zullen zij zich al lang hebben laten uitzakken om zeker niet betrokken te geraken in een domme valpartij.

Zo ging het vorig jaar: Onklopbare Kristoff rondt "Gouden Week" af

Vorig jaar was Alexander Kristoff onklopbaar in Vlaanderen. Na de Driedaagse De Panne-Koksijde en de Ronde van Vlaanderen schreef de sterke Noor van Katusha ook de Scheldeprijs Vlaanderen op zijn naam. Kristoff won de aangekondigde - maar door een valpartij verstoorde - massasprint in Schoten. Edward Theuns werd knap tweede. Kristoff redde zo het gezicht van de Scheldeprijs die vorig jaar met een massa afzeggingen kreeg af te rekenen.

Top 10 van 2015:
1. Alexander Kristoff (Katyusha)
2. Edward Theuns (Topsport Vlaanderen)
3. Yauheni Hutarovich (Bretagne Séché-Environnement)
4. Marc Sarreau (FDJ)
5. Danny van Poppel (Trek)
6. Matteo Trentin (Etixx-Quick Step)
7. Nicolas Marini (Nippo-Vini Fantini)
8. Michael Van Staeyen (Cofidis)
9. Tyler Farrar (MTN-Qhubeka)
10. Christoph Pfingsten (Bora-Argon 18)

Om 12u15 gaat de wedstrijd van start aan het MAS, om 12u35 is er de officiële start op de Churchilllaan in Schoten. Daarna bereiken de renners via Brecht, Brasschaat, Wuustwezel, Hoogstraten, Rijkevorsel, Beerse, Lille, Kasterlee, Herentals, Vorselaar, Zandhoven, Ranst, Schilde en Wijnegem na 157,4 kilometer opnieuw de finishzone. Daar wachten dan nog eens drie plaatselijke ronden van elk 16,8 kilometer. De eerste doortocht aan de aankomst is voorzien rond 16u, een uurtje later wordt er voor de zege geknokt aan de Churchilllaan (bekijk het volledige uurschema hier).

Erelijst: Vooral Belgen, maar ons land wacht nu al 10 jaar op een zege

Op de erelijst van de Scheldeprijs prijken vooral Belgen. 76 van de 103 keer won een landgenoot. Maar dat komt vooral dankzij de Belgische dominantie van 1907 tot 1985. Vanaf dat jaar - toen won Adrie van der Poel - kwamen de Nederlanders en de Italianen zich moeien op de erelijst. De Belgische zeges werden vervolgens schaarser en sinds het begin van deze eeuw ook veel internationaler: de Noren, Australiërs, Duitsers,Britten en Amerikanen zwaaiden voortaan de plak in Schoten. De laatste Belgische zege dateert al van 2006. Toen pakte Tom Boonen er zijn tweede zege. Cavendish en Kittel wonnen elk al drie keer en delen het record met Piet Oellibrandt (1960, 1962 en 1963). Zij kunnen woensdag alleenheerser worden.

Foto: © Photonews

Gerelateerd nieuws